Francouzské brambory zapečené v dortové formě

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod, 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 PEKÁČ O ROZMĚRECH 20 × 30 CM

🍪 Popis

Každá rodina je připravuje jinak. Krájíte suroviny na kolečka, nebo na kostičky? Patří do nich podle vás uzené maso, nebo ? Za mě jsou francouzské nejlepší s výraznější paprikovou klobásou a zálivkou ze zakysané smetany, která jim dodá vláčnost

🍓 Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 4 vejce
  • 1 papriková klobása
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje

NA ZÁLIVKU

  • 1 kelímek zakysané smetany 20%
  • 3 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře

🥘 Postup přípravy

Brambory pořádně omyjte a uvařte ve slupce doměkka, podle velikosti kusů to potrvá 20-25 minut. Natvrdo uvařte také 4 vejce. Brambory i vejce nechte vychladnout a oloupejte je.

Předehřejte troubu na 180 °C, zapékací mísu vymažte trochou oleje. Brambory nakrájejte na kolečka silná asi 0,5 cm a třetinu vyskládejte na dno pekáčku. Jemně osolte, opepřete a přidejte vrstvu z poloviny vajec nakrájených na plátky. Na vajíčka rozložte polovinu na kolečka nakrájené klobásy a vrstvy ještě jednou zopakujte. Navrch rozložte poslední vrstvu brambor.

Prošlehejte suroviny na zálivku a rovnoměrně ji vlijte do pekáčku. Povrch brambor ještě zlehka osolte a poprašte trochou čerstvě mletého pepře a pekáček vložte do trouby. Pečte 45-55 minut, až povrch brambor zezlátne. Před podáváním nechte krátce zchladnout a nezapomeňte přidat pár kyselých okurek nebo mísu salátu z čerstvé zeleniny.

☕️ Poznámka

Tip: Francouzské brambory vypadají moc hezky, když je upečete v dortové formě. Ujistěte se ale, že dobře těsní, případně ji ještě podložte plechem, řidší smetanová směs může ze začátku pečení vytékat.

https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-francouzske-brambory-zapecene-v-dortove-forme-vypadaji-skvele-zkuste-je-tentokrat-s-klobasou-87817




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *