🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod, 10 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 PEKÁČ O ROZMĚRECH 20 × 30 CM
🍪 Popis
Každá rodina je připravuje jinak. Krájíte suroviny na kolečka, nebo na kostičky? Patří do nich podle vás uzené maso, nebo klobása? Za mě jsou francouzské brambory nejlepší s výraznější paprikovou klobásou a zálivkou ze zakysané smetany, která jim dodá vláčnost
🍓 Ingredience
- 1 kg brambor
- 4 vejce
- 1 papriková klobása
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 2 lžíce oleje
NA ZÁLIVKU
- 1 kelímek zakysané smetany 20%
- 3 vejce
- 1/2 lžičky soli
- 1 špetka pepře
🥘 Postup přípravy
Brambory pořádně omyjte a uvařte ve slupce doměkka, podle velikosti kusů to potrvá 20-25 minut. Natvrdo uvařte také 4 vejce. Brambory i vejce nechte vychladnout a oloupejte je.
Předehřejte troubu na 180 °C, zapékací mísu vymažte trochou oleje. Brambory nakrájejte na kolečka silná asi 0,5 cm a třetinu vyskládejte na dno pekáčku. Jemně osolte, opepřete a přidejte vrstvu z poloviny vajec nakrájených na plátky. Na vajíčka rozložte polovinu na kolečka nakrájené klobásy a vrstvy ještě jednou zopakujte. Navrch rozložte poslední vrstvu brambor.
Prošlehejte suroviny na zálivku a rovnoměrně ji vlijte do pekáčku. Povrch brambor ještě zlehka osolte a poprašte trochou čerstvě mletého pepře a pekáček vložte do trouby. Pečte 45-55 minut, až povrch brambor zezlátne. Před podáváním nechte krátce zchladnout a nezapomeňte přidat pár kyselých okurek nebo mísu salátu z čerstvé zeleniny.
☕️ Poznámka
Tip: Francouzské brambory vypadají moc hezky, když je upečete v dortové formě. Ujistěte se ale, že dobře těsní, případně ji ještě podložte plechem, řidší smetanová směs může ze začátku pečení vytékat.








Napsat komentář