🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8-10 porcí
🍪 Popis
„Silvestr je skvělou příležitostí, jak přidat kapku alkoholu prakticky do čehokoli, dezert nevyjímaje.
🍓 Ingredience
- 340 g datlí zbavených pecek a nasekaných nadrobno
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 115 g másla, změklého
- 150 g krupicového cukru
- 25 g tmavého třtinového cukru
- 2 vejce
- 210 g hladké mouky
- špetka mletého hřebíčku
- 75 g ořechů (vlašských nebo lískových), nasekaných
NA OMÁČKU S BOURBONEM
- 215 g třtinového cukru
- 230 ml smetany ke šlehání (33%)
- 115 g másla
- 1–2 lžičky vanilkového extraktu
- 60 ml bourbonu nebo podle chuti
K PODÁVÁNÍ
- smetana ke šlehání (33%), ušlehaná do měkkých špiček
🥘 Postup přípravy
1 Troubu předehřejte na 170°C a pekáč o velikosti 22x33cm vyložte pečicím papírem.
2 Datle vsypte do misky, zalijte je 530 ml vroucí vody a vmíchejte sodu. Dejte stranou na zhruba 30 minut. Poté je i s vodou nahrubo rozmixujte. V míse utřete máslo a oba cukry. Vmíchejte vejce, mouku, hřebíček, ořechy a nakonec rozmixované datle. Těsto vlijte do připraveného pekáčku a pečte 25–30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
3 Na omáčku vsypte cukr do menšího hrnce a nechte zkaramelizovat, vmíchejte smetanu, máslo a krátce svařte, nakonec vmíchejte vanilku a burbon.
4 Nakrájejte a podávejte teplé či studené s omáčkou a smetanou.








Napsat komentář