🕒 Doba přípravy: 5 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Luštěniny jsou zdravé a výživné a měli byste je pravidelně zařazovat do jídelníčku. Věřím, že tento recept vás motivuje a vyzkoušíte klasickou hrstkovou polévku. Je vynikající, snadná a opravdu zasytí.
🍓 Ingredience
- 1 hrst žlutého hrachu
- 1 hrst červené čočky
- 1 hrst hnědé čočky
- 1 hrst bílých fazolí
- 1 hrst červených fazolí
- 1 půlka pórku
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 1.5 lžíce másla
- 150 ml smetany
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- 1 snítka čerstvého rozmarýnu
- 2 lžičky soli
- 1 stroužek česneku
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Na hrstkovou polévku jsou vhodnější spíš drobnější luštěniny. Všechny druhy přeberte od případných nečistot, nasypte do misky a zalijte studenou vodou. Nechte je – nejlépe přes noc – namočené.
Krok 2: Druhý den orestujte na másle v hrnci nakrájený pórek spolu s na kostičky nakrájenou mrkví a petrželí. Když začne zelenina lehce zlátnout, zalijte ji vývarem a přidejte čerstvý tymián a rozmarýn.
Krok 3: Namočené luštěniny properte v cedníku pod studenou vodou a přidejte do hrnce se zeleninou a bylinkami. Vařte do změknutí.
Krok 4: Když jsou luštěniny a zelenina měkké, odstraňte snítky bylinek. Do polévky nalijte smetanu a krátce provařte. Nakonec do hotové polévky nadrťte stroužek česneku a osolte podle chuti.








Napsat komentář