🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1,5 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Elegantní vegetariánská odpověď na francouzskou hovězí specialitu boeuf bourguignon, nepostrádající bílkoviny. můžete vynechat, ale pokud smíme radit, nedělejte to.

🍓 Ingredience

  • 200 g obřích strakatých (barevných) fazolí, namočených přes noc do studené vody, slitých
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 střední , nakrájená nadrobno
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
  • a čerstvě
  • 250 g drobných žampionů, rozpůlených nebo na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 lžíce rajčatové pasty z tuby (nebo kvalitního protlaku)
  • 250 ml suchého červeného vína
  • cca 500 ml zeleninového vývaru
  • 4 velké mrkve, nakrájené na kousky
  • 2 bobkové listy
  • nasekaná hladkolistá petrželka k podávání

NA BYLINKOVÉ MÁSLO

  • 100 g másla, změklého
  • velká hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • velká hrst nasekané pažitky
  • 1 stroužek česneku, drcený (nebo víc, podle chuti)

🥘 Postup přípravy

1 uvařte v čerstvé vodě doměkka, trvá to 30–90 minut (podle toho, zda byly koupené jako čerstvé v době sklizně, nebo sušené). Slijte a nechte okapat v cedníku.

2 Zatímco se fazole vaří, rozehřejte v kastrolu nebo velkém rendlíku na mírném ohni . Vsypte cibuli, řapíkatý a špetku soli, 8–10 minut pomalu opékejte, aby cibule zprůhledněla. Zesilte oheň na střední, vsypte a míchejte dalších 5 minut. Poté přidejte česnek, sušený a rajčatovou pastu a opékejte další minutu. Rajčatová pasta by měla začít tmavnout.

3 Vmíchejte víno, přiveďte k varu, nechte krátce odpařit a pak přilijte . Vsypte a , malinko osolte a opepřete. S mezírkou přiklopte a vařte pod pokličkou 20 minut, aby se rozvinuly chutě a mrkev změkla. Pak vsypte předvařené fazole a vařte bez pokličky 15 minut, aby se tekutina zredukovala.

4 Mezitím utřete změklé máslo s bylinkami a česnekem. Podle chuti osolte a opepřete.

5 Před podáváním vyjměte bobkový list. Podávejte v miskách, doplněné bylinkovým máslem a podle chuti posypané petrželkou.

☕️ Poznámka

  • Energie777.75 kcal
  • Bílkoviny22.25 g
  • Sacharidy87.5 g
  • Tuky36 g

https://www.apetitonline.cz/recept/fazole-po-burgundsku




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *