🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1,5 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Elegantní vegetariánská odpověď na francouzskou hovězí specialitu boeuf bourguignon, nepostrádající bílkoviny. Bylinkové máslo můžete vynechat, ale pokud smíme radit, nedělejte to.
🍓 Ingredience
- 200 g obřích strakatých (barevných) fazolí, namočených přes noc do studené vody, slitých
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
- 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 250 g drobných žampionů, rozpůlených nebo na čtvrtky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 2 lžíce rajčatové pasty z tuby (nebo kvalitního protlaku)
- 250 ml suchého červeného vína
- cca 500 ml zeleninového vývaru
- 4 velké mrkve, nakrájené na kousky
- 2 bobkové listy
- nasekaná hladkolistá petrželka k podávání
NA BYLINKOVÉ MÁSLO
- 100 g másla, změklého
- velká hrst nasekané hladkolisté petrželky
- velká hrst nasekané pažitky
- 1 stroužek česneku, drcený (nebo víc, podle chuti)
🥘 Postup přípravy
1 Fazole uvařte v čerstvé vodě doměkka, trvá to 30–90 minut (podle toho, zda byly koupené jako čerstvé v době sklizně, nebo sušené). Slijte a nechte okapat v cedníku.
2 Zatímco se fazole vaří, rozehřejte v kastrolu nebo velkém rendlíku na mírném ohni olej. Vsypte cibuli, řapíkatý celer a špetku soli, 8–10 minut pomalu opékejte, aby cibule zprůhledněla. Zesilte oheň na střední, vsypte houby a míchejte dalších 5 minut. Poté přidejte česnek, sušený tymián a rajčatovou pastu a opékejte další minutu. Rajčatová pasta by měla začít tmavnout.
3 Vmíchejte víno, přiveďte k varu, nechte krátce odpařit a pak přilijte vývar. Vsypte mrkev a bobkový list, malinko osolte a opepřete. S mezírkou přiklopte a vařte pod pokličkou 20 minut, aby se rozvinuly chutě a mrkev změkla. Pak vsypte předvařené fazole a vařte bez pokličky 15 minut, aby se tekutina zredukovala.
4 Mezitím utřete změklé máslo s bylinkami a česnekem. Podle chuti osolte a opepřete.
5 Před podáváním vyjměte bobkový list. Podávejte v miskách, doplněné bylinkovým máslem a podle chuti posypané petrželkou.








Napsat komentář