🍽️ Množství: 20 ks

🍪 Popis

České kobližky zbožňujeme všichni. Možná ale nevíme, že jsou populární po celém světě, i když, jako v Americe, mívají tvar kroužku, kompozice surovin může být trochu jiná a zdobení trochu divoké. Proč to ale nevyzkoušet – děti vás budou za tenhle donutový update milovat!

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

Do mléka rozdrobte droždí, vmíchejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek. Vlijte ho do mouky v míse, vpracujte vejce, a javorový sirup a vypracujte vláčné těsto. V přikryté míse ho nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí objem, trvá asi 45 minut až 1 hodinu.

Připravte si větší vyšší silnostěnný kastrol a do poloviny ho naplňte olejem. Vykynuté těsto prohněťte, vyválejte ho na pomoučněné ploše na výšku asi 1–1,5 cm a vykrajujte z něj kolečka (třeba pomocí sklenky, kterou si namáčejte do mouky). Menší sklenkou nebo formičkou vykrajujte středy.

Kobližky nechte asi 10 minut odpočívat, aby ještě trochu nakynuly, a mezitím na středním plameni rozehřejte . Když do něj vhodíte kousek chleba a ten se začne hned smažit, je olej dost rozehřátý. Připravte si také vybrané polevy či přísady na obalování.

Pomocí děrované naběračky vkládejte kobližky do horkého oleje a ze všech stran je osmažte dozlatova – dávejte pozor, olej může prskat. Osmažené kobližky položte na vrstvu kuchyňského papíru, aby odsál přebytečný , a pak je hned přelévejte zvolenými polevami a zdobte podle chuti a možností.

☕️ Poznámka

Koblihy můžete samozřejme smažit i na sádle. Tuk by měl vždy být dost horký, aby se těsto osmažilo rychle, zvenčí zezlátlo a uvnitř zůstalo kypré a nadýchané. Důležitá je vyšší vrstva tuku, aby koblihy při smažení plavaly.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *