🍪 Popis
Udělat dobré kynuté bezlepkové pečivo není vůbec sranda, každopádně tyto jidáše jsou z rýžové mouky. Tu shledávám asi jako nejlepší na zpracování, i chuťově jako náhradu za pšeničnou mouku. Nedávno jsem dělala koblížky z kukuřičné mouky a platí to i u této, kynutí droždím není tak uspokojivé jako jsme zvyklí u bílé pšeničné mouky. Chová se to prostě jinak! Je to dáno konzistencí těsta…celkově se s ním hůře pracuje, protože nelepí. Jako zdravější nebo lehčí alternativa jsou tyto jidáše opravdu dobré.
🍓 Ingredience
- 400ml (rostlinného) mléka
- 600g rýžové mouky
- 150g másla nebo ghí
- kostka droždí
- 100g třtinového cukru
- vanilkový extrakt
- 1 vejce
- hrst rozinek
- plátky mandlí
- špetka soli
- vejce a med na potření
🥘 Postup přípravy
Rozděláme si kvásek a necháme asi 15 minut kynout. Pak spolu s ostatním v míse vypracujeme v hladké a vláčné těsto. Zasypeme, zakryjeme a pod utěrkou necháme v teple asi hodinu kynout. Potom z těsta tvarujeme válečky, které stočíme a opět necháme chvíli nakynout. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí, při 180°C pečeme asi 30 minut.








Napsat komentář