🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Bramboračku můžete zahustit klasicky moukou a bude výborná. Můžete ale použít pohanku – je bezlepková a obsahuje důležité živiny. Polévka bude stejně chutná a o trošku zdravější.
🍓 Ingredience
- 3 lžíce oleje
- 1 ks cibule
- 150 g mrkve
- 100 g celeru
- 80 g petržele
- 3 stroužky česneku
- 1 hrst sušených hub
- 500 g brambor
- 1000 ml zeleninového vývaru
- 1 lžička soli
- 1 špetka drceného kmínu
- 1 hrst pohanky
- 1 lžička sušené majoránky
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Houby dejte do misky, zalijte vařící vodou a nechte alespoň na 20 minut nabobtnat a změknout.
Krok 2: Zeleninu oloupejte a nakrájejte – cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu na menší kostičky. Brambory nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké, omyjte je a než je budete potřebovat, dejte je také do misky s vodou, ať zbytečně nezhnědnou.
Krok 3: V hrnci rozpalte olej na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte ji a krátce orestujte dosklovata. Přidejte kořenovou zeleninu a restujte ještě chvíli, až se zelenina rozvoní a mrkev pustí barvu. Ke konci restování prolisujte do hrnce ještě stroužek česneku, přidejte drcený kmín, krátce promíchejte v horkém tuku a zalijte vývarem.
Krok 4: Do hrnce přidejte houby i s vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna vařte 10 minut, poté přidejte scezené kostičky brambor a vařte ještě asi 15 minut, až budou houby i brambory měkké.
Krok 5: Na sítku propláchněte pohanku a přidejte do hrnce. Přidejte také další prolisovaný česnek – stroužek nebo dva podle chuti, povařte už jenom 1–2 minuty a vypněte plamen. Přidejte rozemnutou majoránku, hrnec přiklopte a nechte asi 20 „dojít“. Pohanka změkne, nabobtná a polévku krásně zahustí.
Krok 6: Polévku podávejte posypanou zelenými natěmi s krajícem dobrého chleba.
☕️ Poznámka
Můj tip: Místo oleje můžete použít do základu dobré sádlo.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/bramboracka-s-pohankou-71133








Napsat komentář