Bramboračka s pohankou

, , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

Bramboračku můžete zahustit klasicky moukou a bude výborná. Můžete ale použít pohanku – je bezlepková a obsahuje důležité živiny. Polévka bude stejně chutná a o trošku zdravější.

🍓 Ingredience

  • 3 lžíce oleje
  • 1 ks
  • 150 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 80 g petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrst sušených hub
  • 500 g brambor
  • 1000 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka drceného kmínu
  • 1 hrst pohanky
  • 1 lžička sušené majoránky

🥘 Postup přípravy

Krok 1: dejte do misky, zalijte vařící vodou a nechte alespoň na 20 minut nabobtnat a změknout.

Krok 2: Zeleninu oloupejte a nakrájejte – cibuli nadrobno a kořenovou zeleninu na menší kostičky. nakrájejte na kostky asi 1,5 cm velké, omyjte je a než je budete potřebovat, dejte je také do misky s vodou, ať zbytečně nezhnědnou.

Krok 3: V hrnci rozpalte na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte ji a krátce orestujte dosklovata. Přidejte kořenovou zeleninu a restujte ještě chvíli, až se rozvoní a pustí barvu. Ke konci restování prolisujte do hrnce ještě stroužek česneku, přidejte , krátce promíchejte v horkém tuku a zalijte vývarem.

Krok 4: Do hrnce přidejte houby i s vodou a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a zvolna vařte 10 minut, poté přidejte scezené kostičky brambor a vařte ještě asi 15 minut, až budou houby i brambory měkké.

Krok 5: Na sítku propláchněte pohanku a přidejte do hrnce. Přidejte také další prolisovaný česnek – stroužek nebo dva podle chuti, povařte už jenom 1–2 minuty a vypněte plamen. Přidejte rozemnutou majoránku, hrnec přiklopte a nechte asi 20 „dojít“. změkne, nabobtná a polévku krásně zahustí.

Krok 6: Polévku podávejte posypanou zelenými natěmi s krajícem dobrého chleba.

☕️ Poznámka

Můj tip: Místo oleje můžete použít do základu dobré .

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *