Broskvová marmeláda s vanilkovou příchutí

, ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🍽️ Množství: 1 kg

🍪 Popis

Příprava dá trochu práce, ale výsledek opravdu stojí za to!

🍓 Ingredience

  • 1,25 kg pevných zralých broskví
  • 1 kg želírovacího cukru (2 : 1)
  • šťáva ze 2 ů
  • 4 lžíce koňaku (lze nahradit armagnacem nebo )
  • 2 vanilkové lusky

🥘 Postup přípravy

1 Broskve spařte ve vroucí vodě, ihned zchlaďte pod tekoucí studenou vodou a oloupejte. Odpeckujte je a pokrájejte na silné plátky. Pak je promíchejte s cukrem a vymačkanou citronovou šťávou a nechte v hrnci rozležet několik hodin.

2 Potom směs přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte 20 minut zvolna bublat, až broskve změknou. Celou dobu sbírejte pěnu. Znovu zvyšte plamen a vařte zprudka asi 25 minut, až směs zhoustne (viz Něco navíc).

3 Odstavte, seberte pěnu a nechte 10 minut zchladnout. Pak vmíchejte . Marmeládu naplňte do horkých sklenic, do každé vložte kousek vanilkového lusku a uzavřete. Ochutnávat můžete začít za měsíc, ale po delší době je ještě lepší. Vydrží nejméně jeden rok.

☕️ Poznámka

Když marmeládu kápnete na studený talířek, měla by po pár minutách ztuhnout tak, že když kapkou táhnete vařečku, okraje kolem zvrásní.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *