Čokoládová bábovka s tahini

, , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1

🍪 Popis

Nebojte se pasty tahini! Možná vám do bábovky přijde zvláštní, s čokoládou si ale rozumí stejně dobře jako třeba .

🍓 Ingredience

  • 350 g světlého hnědého cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g kakaa holandského typu + další na vysypání formy
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 250 ml
  • 250 ml mléka
  • 100 ml rostlinného oleje + další na vymazání formy
  • 75 g sezamové pasty tahini
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

NA SEZAMOVÉ STŘEPY

  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g sezamových semínek

NA POLEVU

  • 190 g moučkového cukru + navíc na zahuštění
  • 60 ml mléka
  • 75 g sezamové pasty tahini
  • 1 lžička vanilkového extraktu

🥘 Postup přípravy

1 Troubu předehřejte na 180°C a formu na bábovku vymažte olejem a vysypte tenkou vrstvou kakaa.

2 V míse promíchejte , mouku, , jedlou sodu a . V jiné míse prošlehejte vejce, podmáslí, , , tahini a . Tekutou směs vlijte k suché a promíchejte. Směs vlijte do formy na bábovku, vložte do trouby a pečte 45–50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Bábovku vyndejte z trouby, ponechte ji ještě chvíli (cca 10 minut) stát ve formě a poté ji vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

3 Na sezamové střepy vyložte plech pečicím papírem. Cukr vsypte do menšího rendlíku a nechte za občasného míchání na mírném plameni zkaramelizovat. Vsypte , promíchejte, vlijte na připravený plech a rozetřete do tenké vrstvy. Nechte vychladnout a pak nalámejte na přibližně stejně velké střepy.

4 Na polevu dejte do mísy všechny ingredience a prošlehejte dohladka. V případě, že je poleva příliš řídká, zahustěte ji dalším cukrem. Polevou přelijte bábovku a navrch do ní zapíchejte sezamové střepy.

☕️ Poznámka

Bábovka vydrží pár dní stále šťavnatá, ale střepy mohou zvlhnout a změknout.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *