🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 30 ks
🍪 Popis
Chtělo by to nějaké zobání večer k televizi, ale brambůrky nejsou to pravé ořechové a chroupat třeba mrkev, to je zase zdravé až moc. Ideálním kompromisem jsou sýrové sušenky, které si můžete vyrobit doma. Není to nic těžkého!
🍓 Ingredience
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek čedaru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mleté pálivé papriky
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1/4 kostky másla
- 3 lžíce vody
🥘 Postup přípravy
Krok 1: V mixéru nebo rukama zpracujte mouku, nastrouhaný sýr, sůl, koření a máslo (asi 60 g) na drobenku a podle potřeby přidejte asi 3 lžíce vody, aby se hmota spojila na jednolité těsto.
Krok 2: Z těsta vytvarujte 3 až 4 cm tlustý váleček, který zabalte do folie a nechte v chladu ztuhnout. Stačí mu půl hodinky, ale klidně si ho můžete připravit i den předem.
Krok 3: Z těsta pak krájejte asi 0,5 cm tlustá kolečka, která pečte na pečicím papíře při 180 °C asi 15 minut dozlatova.
Krok 4: Vychladlé sušenky uchovávejte v uzavřené dóze v chladu. Když je dobře schováte, vydrží asi 2 týdny.
☕️ Poznámka
Těsto ochuťte pokaždé jinak: přidat můžete vypraženou nadrobenou slaninu, nasekané ořechy (skvělé jsou pekany nebo lískové oříšky) či pažitku nebo použijte jiný výrazný sýr.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:








Napsat komentář