Domácí uzená gouda s papričkami jalapeño

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 3 hod. a 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 šišek

🍪 Popis

Vyudit v domácí udírně zvládne i naprostý začátečník: na výsledek nemusíte čekat dlouho a už první pokusy budou tak přesvědčivé, že vás určitě motivují ke zkoušení složitějších receptů.

🍓 Ingredience

  • 2 kg goudy
  • 8 jalapeños

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Papričky nakrájejte na kostičky a sýr nastrouhejte nahrubo. Dobře promíchejte a směs vložte do střívka na uzení sýrů.

Krok 2: Připravené sýry zavěste do udírny roztopené na 20 až 30 °C tak, aby se šišky nedotýkaly a kouř mohl kolem nich volně prostupovat.

Krok 3: První půlhodinu udržujte nižší teplotu, aby se sýr dobře proudil i uvnitř. Poté teplotu pomalu zvyšte asi na 40–50 °C (neměla by přesáhnout 70 °C) a udržujte ji alespoň tři hodiny. Sýr se bude postupně rozpouštět, slévat a získá nepřekonatelnou chuť a vůni. Po vyuzení sýr zavěste do chladu a nechte ho alespoň hodinu odpočinout – zpevní a bude se lépe loupat i krájet.

Tip: Hmatem kontrolujte, zda má sýr správnou strukturu. Náš sýr s papričkami by si zasloužil ještě alespoň hodinu v udírně, na fotce je vidět, že ještě není dokonale propojený. Navzdory tomu ale při krájení držel tvar a na chuti mu to nijak neubralo.

☕️ Poznámka

Udit můžete téměř jakýkoliv sýr nebo jejich směs: z domácí udírny bude skvěle chutnat i levnější 30% . Jirka Novák, náš průvodce domácím uzením, doporučuje tučnější sýry, které mají alespoň 40–45 % tuku v sušině. Hodí se , tučnější eidam, i čedar, vyudit můžete mozzarellu či a do směsi lze přidat i sýr s modrou plísní. My jsme zvolili jemnou goudu s obsahem tuku 48 %.

Sýr můžete ochutit kořením či směsí , bylinkami nebo i jinými oblíbenými přísadami: přidejte k němu česnek, chilli papričky, olivy, , vlašské nebo šunku nakrájenou na kostičky… Kombinujte ale s citem, s množstvím přísad to nepřehánějte a před plněním přísady pečlivě promíchejte.

Tip: V praxi se můžete potkat s tím, že se sýr udí v silonové punčoše. Ta ale příliš nedrží tvar, sýr vlastní vahou klesne a vytvoří spíš jakési bochánky. Při neopatrné manipulaci také hrozí, že se punčocha protrhne a sýr vyteče. Profesionální střívka na uzení lépe udrží tvar a po vychladnutí se dobře loupou.

https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-uzena-gouda-s-paprickami-jalapeno-78205




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *