🕒 Doba přípravy: 80 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 15 porcí

🍓 Ingredience

  • 5 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 40 g kakaa

Náplň dýňová:

  • 200 g dýňového pyré
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g
  • 20 g želatiny v prášku
  • 200 ml 33% smetany

:

  • 200 g dýňového kompotu
  • 100 ml brusinkového sirupu
  • 15 g želatiny v prášku


Náplň smetanová:

  • 250 ml 33% smetany
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru + na posypání
  • mníšky z granátového na dozdobení

🥘 Postup přípravy

1. vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Přidáme žloutky a znovu vyšleháme do husté pěny. Pak vmícháme prosátou mouku s kakaem a těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Korpus sundáme s papírem z plechu a necháme vychladnout.

2. Poté plát obrátíme a papír sloupneme. Korpus rozkrojíme podél kratší strany na 2 díly (cca 30 x 20 cm). Jednu část vložíme do ráfku (stejné velikosti) postaveného např. na prkýnku.

3. Pyré smícháme s cukrem a mascarpone. Želatinu zalijeme 80 ml studené vody a zahřejeme téměř k bodu varu. Horkou ji vlijeme do krému. Promícháme a nakonec zapracujeme dotuha vyšlehanou smetanu. Náplň rozetřeme na korpus ve formě. Necháme zatuhnout v chladničce.

4. Dýňový rozmixujeme i s nálevem. Brusinkový zahřejeme, v teplém v něm necháme rozpustit želatinu a vmícháme do kompotu. Směs nalijeme jako druhou vrstvu do formy. Necháme zatuhnout v chladničce.

5. Smetanu vyšleháme dotuha a spojíme s tvarohem smíchaným s cukrem. Krém rozetřeme na želé a přiklopíme zbylým plátem. Řez uložíme nejméně na 6 hodin do chladničky. Pak sundáme formu a moučník nakrájíme na porce. Před podáváním je pocukrujeme a ozdobíme mníšky.

☕️ Poznámka

KCAL / KJ 414/1733

https://www.idnes.cz/jenprozeny/recepty/recept-dne-dynove-rezy.A190202_110043_jpz-recepty_jph1




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *