🕒 Doba přípravy: 80 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 15 porcí
🍓 Ingredience
- 5 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 160 g hladké mouky
- 40 g kakaa
Náplň dýňová:
- 200 g dýňového pyré
- 150 g moučkového cukru
- 250 g mascarpone
- 20 g želatiny v prášku
- 200 ml 33% smetany
Želé:
- 200 g dýňového kompotu
- 100 ml brusinkového sirupu
- 15 g želatiny v prášku
Náplň smetanová:
- 250 ml 33% smetany
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g moučkového cukru + na posypání
- mníšky z granátového jablka na dozdobení
🥘 Postup přípravy
1. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh. Přidáme žloutky a znovu vyšleháme do husté pěny. Pak vmícháme prosátou mouku s kakaem a těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut. Korpus sundáme s papírem z plechu a necháme vychladnout.
2. Poté plát obrátíme a papír sloupneme. Korpus rozkrojíme podél kratší strany na 2 díly (cca 30 x 20 cm). Jednu část vložíme do ráfku (stejné velikosti) postaveného např. na prkýnku.
3. Pyré smícháme s cukrem a mascarpone. Želatinu zalijeme 80 ml studené vody a zahřejeme téměř k bodu varu. Horkou ji vlijeme do krému. Promícháme a nakonec zapracujeme dotuha vyšlehanou smetanu. Náplň rozetřeme na korpus ve formě. Necháme zatuhnout v chladničce.
4. Dýňový kompot rozmixujeme i s nálevem. Brusinkový sirup zahřejeme, v teplém v něm necháme rozpustit želatinu a vmícháme do kompotu. Směs nalijeme jako druhou vrstvu do formy. Necháme zatuhnout v chladničce.
5. Smetanu vyšleháme dotuha a spojíme s tvarohem smíchaným s cukrem. Krém rozetřeme na želé a přiklopíme zbylým plátem. Řez uložíme nejméně na 6 hodin do chladničky. Pak sundáme formu a moučník nakrájíme na porce. Před podáváním je pocukrujeme a ozdobíme mníšky.








Napsat komentář