Elotes (mexická grilovaná kukuřice)

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

Oblíbený mexický street food! Crema se podobá zakysané smetaně, je však tučnější, slaná a nechává se v teple fermentovat: nemáte-li čas nebo odvahu ani na naši rychloverzi, nahraďte ji majonézou.

🍓 Ingredience

  • máslo 50 g
  • česnek 1 stroužek podrcený
  • 1 špetka + další na posypání
  • 6 ks klasy zbavené šustí
  • 50 g rozdrobený, nebo , rozdrobená (viz Něco navíc)
  • čerstvý 1 svazek nasekaný
  • limeta klínky k podávání

NA MEXICKOU CREMU

🥘 Postup přípravy

1
Na cremu prošlehejte zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a solí. Zakryjte a nechte 3 hodiny v pokojové teplotě. Pak použijte, nebo uložte do chladu a spotřebujte do 3 dnů. 
2
Zapalte gril a počkejte, až přestanou šlehat plameny a uhlí zbělá. Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo s česnekem a kajenským pepřem. Grilujte klasy 10–15 minut a soustavně otáčejte, dokud zrna nezměknou a zrnka kukuřice sem tam neztmavnou.
3
Potřete klasy ochuceným máslem a navrch naneste cremu. Posypte sýrem, špetkou kajen-ského pepře a koriandrem. Podávejte s klínky limety.

☕️ Poznámka

V Mexiku se tradičně používá bílý suchý drobivý cotija, některé recepty jej nahrazují i strouhaným pecorinem.

🍏 Výživa

Energie 1365 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 154 g
Tuky 95 g
Vláknina 19 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *