🕒 Doba přípravy: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Oblíbený mexický street food! Crema se podobá zakysané smetaně, je však tučnější, slaná a nechává se v teple fermentovat: nemáte-li čas nebo odvahu ani na naši rychloverzi, nahraďte ji majonézou.
🍓 Ingredience
- máslo 50 g
- česnek 1 stroužek podrcený
- kajenský pepř 1 špetka + další na posypání
- kukuřice 6 ks klasy zbavené šustí
- balkánský sýr 50 g rozdrobený, nebo feta, rozdrobená (viz Něco navíc)
- koriandr čerstvý 1 svazek nasekaný
- limeta klínky k podávání
NA MEXICKOU CREMU
- zakysaná smetana 100 g tučné
- smetana ke šlehání 50 g 40%
- sůl 0.25 ČL
🥘 Postup přípravy
1
Na cremu prošlehejte zakysanou smetanu se smetanou ke šlehání a solí. Zakryjte a nechte 3 hodiny v pokojové teplotě. Pak použijte, nebo uložte do chladu a spotřebujte do 3 dnů.
2
Zapalte gril a počkejte, až přestanou šlehat plameny a uhlí zbělá. Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo s česnekem a kajenským pepřem. Grilujte klasy 10–15 minut a soustavně otáčejte, dokud zrna nezměknou a zrnka kukuřice sem tam neztmavnou.
3
Potřete klasy ochuceným máslem a navrch naneste cremu. Posypte sýrem, špetkou kajen-ského pepře a koriandrem. Podávejte s klínky limety.
☕️ Poznámka
V Mexiku se tradičně používá bílý suchý drobivý sýr cotija, některé recepty jej nahrazují i strouhaným pecorinem.
🍏 Výživa
Energie 1365 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 154 g
Tuky 95 g
Vláknina 19 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/elotes-mexicka-grilovana-kukurice








Napsat komentář