🕒 Doba přípravy: 60 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

🍓 Ingredience

  • 300 gramů (plody ibišku jedlého)
  • kuřecí maso 250 gramů
  • 120 gramů (vepřová, jemně uzená)
  • řapíkatý (1 řapík)
  • kuřecí 5 decilitrů
  • rajčata 1 kus
  • 1 kus
  • mouka pšeničná hladká 60 gramů
  • červená 1/2 kusu
  • paprika zelená 1/2 kusu
  • 2/3 decilitru
  • česnek 3 stroužky
  • pepř cayenský 1 špetka

🥘 Postup přípravy

V silnostěném, nejlépe litinovém hrnci zprudka opečeme na lžíci oleje kostky kuřecího masa. Vyjmeme je a v hrnci zahřejeme zbylý olej. Přisypeme mouku a za stálého míchání ji opražíme do zlatohněda. Pak přidáme okru nakrájenou na kroužky a za stálého míchání společně smažíme asi 15 minut.

Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli, papriky a plátky česneku, celeru a klobásy a dále smažíme pět minut, dokud nezesklovatí. Přilijeme vývar, vše rozmícháme, přivedeme k varu a snížíme teplotu.

Přidáme předem spařené, oloupané a jemně nakrájené rajče, maso a pepř a zvolna vaříme dalších 10 minut.

Gumbo dochutíme solí, rozdělíme do talířů, posypeme petrželkou a podáváme. Kdo chce, může si gumbo doplnit vařenou rýží.

☕️ Poznámka

Okra jsou plody ibišku jedlého ve tvaru malých hranatých zelených papriček. Lze je občas koupit i ve větších supermarketech, ve specializovaných obchodech se zeleninou nebo v asijských obchodech.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *