🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6-8 porcí
🍪 Popis
Místo jednoho velkého slaného koláče upečte taštičky do ruky: jednak se lépe mrazí a také si je snadno zabalíte i druhý den s sebou. Mražený hrášek je ideální příloha: doplní vitaminy a jako železnou zásobu ho má v mrazáku snad každá domácnost. V každém případě použijte chuťově výrazný sýr, vyzkoušet můžete i ten s modrou plísní.
🍓 Ingredience
- máslo 25 g
- + 1 lžíce navíc do hrášku
- žampiony 400 g
- malé, hnědé, nakrájené na čtvrtky
- kadeřávek 150 g
- zbavený tuhých stonků
- tymián
- pár větviček, lístky odrhnuté
- česnek 1 stroužek
- podrcený
- čedar 100 g
- nastrouhaný, nebo gruyère, nastrouhaný
- mouka pšeničná hladká
- na podsypání
- listové těsto 500 g
- vejce 1 ks
- rozšlehané, na potření
- sůl
- hrubá, na posypání
- sezamová semínka
- na posypání
- mražený hrášek 320 g
🥘 Postup přípravy
1
Připravte náplň. Na pánvi rozehřejte máslo a opékejte na něm houby. Kadeřávek nakrájejte na drobná sousta a přidejte je houbám: cílem je, aby se houby opékaly a vypařující se voda změkčila a parou ‚uvařila‘ kadeřávek. Jakmile kadeřávek změkne, přidejte lístky tymiánu a podrcený česnek a ještě minutu společně opékejte. Nechte náplň zchladnout, pak do ní vmíchejte nastrouhaný sýr.
2
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Na mírně pomoučněné pracovní desce vyválejte listové těsto na tloušťku 5 mm. Pomocí malého talířku nebo formičky jako šablony vykrojte nožem z těsta kolečka. (My jsme použili talířek o průměru 13 cm.)
3
Kolečka těsta přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Na kolečko umístěte trochu náplně, nechte volný okraj, ten potřete vejcem a překlopte, aby vznikla taštička, okraj dobře přitlačte. V tento moment také můžete dát taštičky do mrazáku – viz Něco navíc.
4
Taštičky potřete vejcem a posypte hrubou solí a sezamem. Plech s taštičkami vložte do trouby a pečte 20–25 minut, nebo dokud nejsou taštičky zlaté.
5
Pár minut před tím, než budou hotové, dejte vařit vodu. Do vroucí vody vsypte hrášek a vařte 2–3 minuty. Potom hrášek slijte, dejte do misky a vmíchejte do něj lžíci másla. Podávejte společně s horkými taštičkami.
☕️ Poznámka
Taštičky nechte zmrznout v jedné vrstvě rozložené na tácu nebo plechu na nepřilnavé podložce, pak uložte do těsnící krabičky a vraťte do mrazáku. Před pečením vyskládejte zmrazené taštičky na plech vyložený pečicím papírem, umístěte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte cca 40 minut, nebo dokud nebudou zlaté a ve středu horké. Případně můžete taštičky v troubě předpéct, vyndat, vychladlé zamrazit a před konzumací v troubě na horkovzduch dopéct.
🍏 Výživa
Energie: 3363 kcal
Bílkoviny: 104 g
Sacharidy: 268 g
Tuky: 209 g
Vláknina: 36 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/houbove-tasticky-s-kaderavkem-hraskem








Napsat komentář