🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1,5 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Když se cítím smutná a nic mě netěší, podvědomě se vracím k jídlům, která jsem milovala jako malá. Měkké maso v jednoduché silné omáčce s kuličkami sladkého hrášku dokáže zahnat chmury a ukonejšit duši i žaludek.
🍓 Ingredience
- 800 g hovězího masa
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 hrst mraženého hrášku
- 1 lžička soli
- 1 špetka mletého černého pepře
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Maso nakrájejte na větší kostky, zlehka poprašte hladkou moukou, osolte a přidejte i špetku čerstvě mletého pepře.
Krok 2: Ve větším hlubším kastrolu rozpalte olej. Maso na něm opečte ze všech stran dohněda. Hrnec nepřeplňte a raději to udělejte nadvakrát či natřikrát, jenom tak se maso opravdu opeče a nezačne se díky šťávě, kterou pustí, dusit. Správně opečené maso dodá jídlu sílu a krásnou barvu.
Krok 3: Opečené maso vyjměte a dejte chvíli stranou. Zkontrolujte, zda v hrnci zůstalo dost tuku, a případně ještě lžíci přidejte. Vsypejte cibuli a osmažte ji do světle hnědé barvy, vařečkou při tom uvolňujte přípečky ze dna.
Krok 4: K opečené cibuli přidejte kmín, špetku tymiánu, rajčatový protlak a hořčici a krátce je rozmíchejte v horkém tuku. Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, promíchejte a podlijte vývarem, aby bylo zpola potopené. Přiklopte pokličkou a pomalu duste doměkka, podle velikosti a stáří masa to potrvá asi hodinu a půl. Občas promíchejte a případně dolijte vývar.
Krok 5: K měkkému masu na závěr přidejte mražený hrášek a už jenom krátce prohřejte. Jako příloha se hodí bílá rýže i těstoviny, já mám k němu ale nejraději jemnou bramborovou kaši.
☕️ Poznámka
Tip: Vyberte si část hovězího masa, kterou obvykle používáte na dušení: výborný bude hovězí váleček i kližka, když ale uvidíte v řeznictví karabáček, bez váhání sáhněte po něm. Má výraznou chuť, je ale jemný a po uvaření půjde krájet i vidličkou.
Tip: Na podlévání masa se nejvíc hodí hovězí vývar, díky němu bude mít jídlo opravdu plnou chuť. Samozřejmě vám v případě nouze postačí i voda, máte-li ale jakýkoliv vývar, klidně i zeleninový vývar ze slupek, vždy je to lepší volba.








Napsat komentář