Hovězí kostky na hrášku s bramborovou kaší

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1,5 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Když se cítím smutná a nic mě netěší, podvědomě se vracím k jídlům, která jsem milovala jako malá. Měkké maso v jednoduché silné omáčce s kuličkami sladkého hrášku dokáže zahnat chmury a ukonejšit duši i žaludek.

🍓 Ingredience

  • 800 g hovězího masa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Maso nakrájejte na větší kostky, zlehka poprašte hladkou moukou, osolte a přidejte i špetku čerstvě mletého pepře.

Krok 2: Ve větším hlubším kastrolu rozpalte . Maso na něm opečte ze všech stran dohněda. Hrnec nepřeplňte a raději to udělejte nadvakrát či natřikrát, jenom tak se maso opravdu opeče a nezačne se díky šťávě, kterou pustí, dusit. Správně opečené maso dodá jídlu sílu a krásnou barvu. 

Krok 3: Opečené maso vyjměte a dejte chvíli stranou. Zkontrolujte, zda v hrnci zůstalo dost tuku, a případně ještě lžíci přidejte. Vsypejte cibuli a osmažte ji do světle hnědé barvy, vařečkou při tom uvolňujte přípečky ze dna.

Krok 4: K opečené cibuli přidejte kmín, špetku tymiánu, rajčatový protlak a hořčici a krátce je rozmíchejte v horkém tuku. Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, promíchejte a podlijte vývarem, aby bylo zpola potopené. Přiklopte pokličkou a pomalu duste doměkka, podle velikosti a stáří masa to potrvá asi hodinu a půl. Občas promíchejte a případně dolijte .

Krok 5: K měkkému masu na závěr přidejte mražený a už jenom krátce prohřejte. Jako příloha se hodí bílá i těstoviny, já mám k němu ale nejraději jemnou bramborovou kaši.

☕️ Poznámka

Tip: Vyberte si část hovězího masa, kterou obvykle používáte na dušení: výborný bude hovězí váleček i kližka, když ale uvidíte v řeznictví karabáček, bez váhání sáhněte po něm. Má výraznou chuť, je ale jemný a po uvaření půjde krájet i vidličkou.

Tip: Na podlévání masa se nejvíc hodí , díky němu bude mít jídlo opravdu plnou chuť. Samozřejmě vám v případě nouze postačí i , máte-li ale jakýkoliv vývar, klidně i ze slupek, vždy je to lepší volba.

https://www.prozeny.cz/clanek/hovezi-kostky-na-hrasku-s-bramborovou-kasi-78614




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *