🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 40 min
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Hovězí tokáň sice na první pohled vypadá jako guláš, příprava a chuť se ale liší. Maso se krájí na nudličky velké asi jako malíček a do základu nepatří červená paprika. Omáčka je silná a příjemně navinulá, není jí však mnoho, proto se jako příloha příliš nehodí knedlík – výborné jsou halušky nebo maďarská tarhoňa.
🍓 Ingredience
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 1000 g hovězího předního masa
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml bílého vína
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na kostičky a na sádle, na středně silném ohni, pomalu smažte do světle zlaté barvy. Zatímco se cibule smaží, očistěte maso a nakrájejte ho na nudličky.
Krok 2: Když je cibule osmažená, zvyšte plamen a do hrnce vložte připravené maso. Osolte, opepřete a nechte vyvařit všechnu šťávu, kterou maso pustilo, až na tuk. K masu přidejte rajčatový protlak a pořádně ho v základu rozmíchejte. Zalijte bílým vínem a také ho nechte odvařit.
Krok 3: Maso v hrnci podlijte horkou vodou (kdo má, použije vývar) tak, aby bylo částečně ponořené, a za občasného míchání pomalu duste na mírném ohni, až bude zcela měkké – podle stáří masa to bude trvat asi hodinu – hodinu a půl. Během dušení můžete případně doplnit vyvařenou tekutinu, ale nepřehánějte to s množstvím – jenom tak bude omáčka silná a chutná tak, jak má být.
Krok 4: Podávejte s haluškami nebo těstovinami.
☕️ Poznámka
V Maďarsku, odkud tenhle recept pochází, se často na konci dušení přidá k masu hrášek a v omáčce se jenom zlehka prohřeje – vyzkoušejte, je to překvapivě chutná kombinace.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/hovezi-tokan-61358








Napsat komentář