🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 porcí
🍪 Popis
Při vánočním úklidu spíže posbírejte všechny zbytky luštěnin a uvařte si sytivou hrstkovou polévku. Hodí se drobnější druhy fazolí, hrách i čočka – a určitě nevynechte čočku červenou: během varu se úplně rozpadne a polévku zahustí i bez mouky.
🍓 Ingredience
- 250 g směsi luštěnin na polévku
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 čtvrtka celeru
- 2 brambory
- 1 bobkový list
- 1 špetka drceného kmínu
- 2 kuličky celého nového koření
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- petrželka
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Sesypte všechny luštěniny kromě červené čočky na síto, důkladně je propláchněte a namočte do většího množství studené vody alespoň na šest hodin.
Krok 2: Oloupejte zeleninu, cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky.
Krok 3: Ve větším hrnci rozpalte olej a cibuli opečte dosklovata. Přidejte zeleninu a krátce opečte. Zalijte vodou a vsypte předem namočené, scezené a okapané luštěniny. Propláchněte také hrst červené čočky a společně s kořením přidejte do hrnce. Nesolte. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a vařte asi 20 minut.
Krok 4: V mezičase oloupejte a omyjte brambory a nakrájejte je na kostky. Po 20 minutách je vložte do polévky a společně vařte, až jsou všechny luštěniny i brambory měkké. Polévku osolte, přidejte prolisovaný česnek a povařte ještě dvě tři minuty. Před podáváním posypte čerstvou petrželovou natí.
☕️ Poznámka
Polévku můžete ještě vylepšit, když přidáte hrst namočených sušených hub. Tradičně se do hrstkové polévky přidávají také ječné kroupy, zkuste to. A když se neobejdete bez uzeniny, při smažení cibule přihoďte do hrnce i kousek slaniny.








Napsat komentář