🕒 Doba přípravy: 20 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 litr

🍪 Popis

Po letech, kdy jsme pili přírodní tibi limonády, je shrub, tedy fermentovaný základ limonád i koktejlů založený na ovoci, cukru a octu, velmi příjemným osvěžením. kupte nejlépe kvalitní, neprůmyslově kvašený.

🍓 Ingredience

  • 1 kg
  • hrušky, nebo jiné
  • krupicový 750 g
  • ocet 1 l
  • kvalitní (viz Něco navíc)

🥘 Postup přípravy

1
Ovoce vypeckujte, nakrájejte nadrobno nebo malinko rozmačkejte v míse, přisypte cukr a promíchejte. Mísu překryjte fólií nebo talířem a uložte na 24 hodin do lednice.
2
Z ovoce slijte všechnu šťávu, kterou pustilo. Zbytek přes plátýnko nebo jemné sítko protlačte, ať vám zbude co nejsušší ovocná drť a spousta šťávy. Tu smíchejte s octem a nalijte do sterilních lahví až po okraj. Utáhněte víčko a nechte 2 týdny při pokojové teplotě na lince. Pak můžete jednu lahev ochutnat, ale lepší bude, když lahve uložíte do chladu a otevřete až po pár měsících. Chutě se spojí, zakulatí a prohloubí. 
3
Do sklenky nalijte shrub (jako ), přidejte vodu nebo či perlivé víno, a ozdobte plátkem hrušky.

☕️ Poznámka

„Do shrubu kupte kvalitní, neprůmyslově kvašený ocet, např. od Smolíků nebo od Laurinů. Kvalitní koupíte při troše snahy i na Rohlik.cz nebo v Makro,“ radí Pavel Fuchs. Nebojte se experimentovat s časem, chladem, ovocem, octem a cukrem. Vše jde měnit, do shrubu v lednici můžete přidat i . Výsledek bude pokaždé jiný, ale když si osvojíte postup, získáte krásně prokvašené základy na domácí limonády a míchané drinky.

Energie 3560 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 850 g
Tuky 0 g
Vláknina 50 g

https://www.apetitonline.cz/recept/hruskovy-shrub




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *