Hustý vepřový guláš z plece

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

Poctivě připravený vepřový guláš není žádná z nouze ctnost. Chutí si nijak nezadá s tím z hovězího masa, šťavnatou vepřovou plec navíc obvykle pořídíte levněji a dokonale měkká bude rychleji.

🍓 Ingredience

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce ajvaru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli

🥘 Postup přípravy

01.
Vepřovou plec nakrájejte na větší kostky, cibuli na drobné kostičky. V širším kastrole rozpalte na vyšší teplotu a maso opečte ze všech stran dohněda (nezapomeňte ho osolit a opepřit). Nejdřív se přichytí ke dnu, buďte ale trpěliví a nesnažte se ho násilím odlepovat, až bude dostatečně opečené, uvolní se samo. Pak maso přeložte na talíř a nechte chvíli stranou.

02.
Do uvolněného kastrolu přidejte případně ještě trochu sádla a vsypejte cibuli. Také ji osolte a opepřete a při vyšší, ne však nejvyšší teplotě (stupeň 8 z 10) za častého míchání opečte do zlatohněda.
03.
Do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo a přidejte rajčatový protlak, a prolisovaný česnek. Rozmíchejte je a velmi krátce orestujte. Poté vsypejte i všechno , ještě jednou pořádně promíchejte a podlijte vodou tak, aby bylo maso ponořené zhruba ze dvou třetin. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pod pokličkou za občasného míchání pomalu uduste do měkka, potrvá to přibližně 60-90 minut. V průběhu dušení maso případně ještě podlijte a občas promíchejte.

☕️ Poznámka

Tip: Pokud chcete mít jistotu, že se v guláši dokonale rozplyne, použijte trik z indické kuchyně – až začne zlátnout, zastříkněte ji dvěma lžícemi vody, míchejte a nechte vodu vyvařit až na .

Tip: Mám ráda guláše maďarského typu s chutí rajčat a paprik, proto do základu v zimě používám protlak a paprikový ajvar. Dochutí ho a zároveň zahustí omáčku. Podle chuti můžete vybírat mezi jemnou a pikantní verzí.

https://www.prozeny.cz/clanek/recepty-masa-husty-veprovy-gulas-z-plece-86415




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *