🕒 Doba přípravy: 1 hod.
⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 45 ks
🍪 Popis
Křehké sušenkové těsto vonící po skořici a citronové kůře, lahodná rumovo-oříšková náplň a křupavý vlašský ořech s čokoládou navrch, to jsou tradiční išelské dortíčky. Chvilku času vám sice zaberou, ale stojí to za to!
🍓 Ingredience
Na těsto potřebujete:
- 210 g hladké mouky
- 20 g holandského kakaa
- 70 g cukru moučka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 40 g loupaných mandlí
- 140 g másla
Na náplň potřebujete:
- 150 g lískových oříšků
- 100 g cukru moučka
- 3 lžíce rumu
- 70 g meruňkové marmelády
- 50 g másla
Na dokončení potřebujete:
- 100 g nastrouhané hořké čokolády 65%
- 6 lžic smetany ke šlehání 30%
- 45 ks vlašských ořechů
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Z prosáté mouky, kakaa, cukru, vanilky, citronové kůry, skořice, mletých mandlí a másla vytvořte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň dvě hodiny nebo do druhého dne v chladu odležet.
Krok 2: Těsto pak na pomoučené ploše vyválejte na asi 3 mm silný plát. Vykrajujte kolečka, klaďte je na pečicí papír a pečte asi 10 minut při 170 °C. Papír z plechu vždy opatrně stáhněte a cukroví na něm nechte vychladnout, než upečete další várku.
Krok 3: Čokoládu rozpusťte se smetanou a polovinu vychladlých koleček s ní potřete. Ještě než zatuhne, vmáčkněte do každého polovinu vlašského ořechu nebo mandle.
Krok 4: Oříšky nasucho na pánvi nebo v troubě opražte, v utěrce je pak třete tak dlouho, až z nich opadají slupky a (víceméně) oloupané ořechy rozmixujte. Smíchejte s cukrem, rumem, džemem (skvělý je i rybízový nebo brusinkový) a máslem a zbylá kolečka tímto krémem plňte. Přitiskněte kolečka s polevou a nechte alespoň týden odležet v uzavíratelné krabici.








Napsat komentář