🕒 Doba přípravy:
⏲️ Doba vaření, pečení:
🧑🍳 Náročnost:
🍽️ Množství: 1 hod.
🍪 Popis
Připravujete si doma išlské dortíčky? Tohle cukroví je sice trošku pracnější, ale zaručeně bude patřit mezi nejoblíbenější! Křehké těsto, výborný krém, čokoládová poleva a navrch křupavá mandle nebo ořech. prostě dokonalá harmonie 🙂
🍓 Ingredience
- hladká mouka 300 g
- Máslo 200 g
- moučkový cukr 100 g
- mandle, mleté 50 g
- Vejce 1 ks
- kakao holandského typu 2 lžíce
- strouhaná citronová kůra 1 lžička
Náplň:
- vlašské ořechy, mleté 100 g
- máslo, změklé 100 g
- moučkový cukr 100 g
- špetka mleté vanilky
- meruňková marmeláda 2 lžíce
- Rum 2 lžíce
Poleva:
- hořká kvalitní čokoláda s 50 % kakaa 100 g
- smetana ke šlěhání 5 lžic
Na ozdobu:
- celé loupané mandle a půlky vlašských ořechů
🥘 Postup přípravy
Do mouky nožem rozsekejte máslo, přidejte cukr, mandle, vajíčko, kakao a citronovou kůru a rychle vypracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do chladničky. Mezitím si připravte náplň – v misce na ni smíchejte všechny přísady. Troubu rozpalte na 160 °C.
Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na plát o síle cca 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm (nebo jiné tvary, nejlépe formičkou s vroubkovanými okraji (vypadají totiž moc hezky). Vykrájené tvary dávejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 12 minut.
Po dvanácti minutách vyndejte, papír stáhněte z plechu na stůl a nechte vychladnout a tím i zpevnit. Polovinu vychladlých sušenek namažte náplní a přiklopte druhou polovinou upečených sušenek.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu se smetanou, důkladně ji rozmíchejte dohladka (nevařte, jen rozpusťte nad párou) a ještě teplou polevou potírejte dortíčky. Hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem. Než budete dortíčky skládat do krabice, počkejte, až poleva ztuhne.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/islske-dorticky








Napsat komentář