Japonské knedlíčky gyoza plněné mletým masem či tofu

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 45 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 5 porcí

🍪 Popis

Říká se, že jídlo spojuje. A v případě knedlíků a českého národa to platí dvojnásob! Můžeme se sice pohádat, který recept je ten nejlepší a který název ten nejsprávnější (noky, že?), ale japonské plněné knedlíčky gyoza by odmítl snad jen naprostý nelida!

🍓 Ingredience

Na těsto (šťávu můžete nahradit vodou)

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 100 ml zeleninové šťávy
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžíce oleje

Na náplň

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1/2 hlávky čínského zelí
  • 3 jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • a pepř
  • chilli

K podávání

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Vodu se zeleninovou šťávou (já jsem dala řepný , ale šla by dát i zelná, rajčatová či jiná ) nebo jen 300 ml vody přiveďte k varu a nalijte přímo do mixéru na mouku se solí a olejem. Rozmixujte na hladké těsto, podle potřeby ho dopracujte rukama, zabalte do fólie a nechte 15 až 30 minut odpočinout v chladu.

Krok 2: Zatím si připravte náplň. Z poloviny malé hlávky pekingského zelí vykrojte košťál, zbytek nasekejte najemno, smíchejte se dvěma lžícemi soli a nechte asi 15 minut pustit vodu. Poté propláchněte a pořádně vyždímejte.

Krok 3: K zelí přidejte maso (dala jsem vepřové, ale hodí se i nebo krůta, pro vegetariánskou verzi pak rozmačkané či ), najemno nasekanou jarní cibulku (kousek si můžete nechat na ozdobu), nastrouhaný , prolisovaný česnek, sezamový , sójovku, čerstvě a dle chuti i .

Krok 4: Těsto vyválejte na pomoučené ploše do tenka, vykrajujte asi 10cm kolečka, na každé dejte lžičku náplně, přehněte okraje a slepte k sobě. Kdyby se taštičky rozlepovaly, potřete nejdříve okraje vodou.

Krok 5: Knedlíčky vařte v páře 10 až 12 minut. Aby se nepřichytily, pařák raději vyložte pečicím papírem nebo si pořiďte bambusový pařáček, který se hodí i na bochánky gua bao.

Krok 6: Posypejte odloženou cibulkou nebo třeba sezamem a podávejte se sójovou omáčkou zředěnou trochou vody a dochucenou kapkou rýžového octa spolu s nasekaným chilli, česnekem či zázvorem.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/knedlicky-gyoza-plnene-mletym-masem-ci-tofu-62780




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *