🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 22 cm průměr formy
🍪 Popis
Tomuto jednoduchému kávovému těstu dodává vláčnost kefír či podmáslí a drobenkou navrch nestrávíte ani minutu práce navíc. Když místo pekáčku použijete dortovou formu a podle nálady přidáte i šlehačku a ovoce, budete mít z nedělního koláče opravdový slavnostní dort.
🍓 Ingredience
- 2.5 hrnku hladké mouky
- 1.25 hrnku třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 šálek silné černé kávy
- 1 vejce
- 1 hrnek podmáslí
- máslo na vymazání
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Formu pečlivě vyložte pečicím papírem nebo vymažte vrstvou másla.
Krok 2: V míse smíchejte mouku, cukr a koření. Ingredience, které se měří na hrnky, odměřujte v hrnku o objemu 200 ml. Přidejte olej (pokud máte v oblibě netradiční chutě, zvolte olej olivový, jinak si vystačíte s řepkovým) a vypracujte drobenku. Asi 1/2 hrnku drobenky odeberte a nechte na závěr.
Krok 3: Až odeberete menší část drobenky, do větší části v míse přidejte kypřicí prášek, vejce, podmáslí a kávu – stačí malý šálek, asi 30 ml. Důkladně promíchejte, až vznikne husté, hladké a polotekuté těsto.
Krok 4: Vypracované těsto nalijte do připravené formy a urovnejte. Rovnoměrně posypte odloženou drobenkou. Vložte do trouby a pečte asi 35 minut dozlatova.
Krok 5: Hotový dort nechte vychladnout a podle příležitosti a chuti podávejte jen tak nebo ozdobte čerstvým ovocem a šlehačkou. Je vynikající také se lžící zakysané smetany nebo vanilkovou zmrzlinou.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/jednoduchy-kavovy-dort-63902








Napsat komentář