🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 55 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 23 cm průměr formy
🍪 Popis
Med a vlašské ořechy jsou tradičními surovinami středoevropské zimy. Dopřejte si je plnými hrstmi v tomto báječném koláči. Hotový je za chvilku a než se upeče, provoní celý byt!
🍓 Ingredience
- 1 balení křehkého nebo listového těsta
- 300 g tekutého medu
- 175 g třtinového cukru
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 hrsti vlašských ořechů
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 200°C. Těsto, ať už křehké nebo listové, rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na plát silný asi 3 mm. Jeden arch papíru sloupněte, pomocí druhého těsto překlopte do koláčové formy a sloupněte i druhý, teď horní arch.
Krok 2: Těsto urovnejte, odřízněte přebytečné okraje a dno propíchejte vidličkou. Na těsto položte zpět pečicí papír, zasypte pečicími fazolemi (buď keramickými nebo prostě jakoukoliv luštěninou – funguje to jen jako závaží, aby se těsto při pečení nevypoulilo) a vložte na 10 minut do trouby.
Krok 3: Mezitím dejte do mísy med, cukr, smetanu, mouku, vejce, vanilkový extrakt a promíchejte. Pokud je med tuhý, můžete směs lehce prošlehat šlehačem.
Krok 4: Listové těsto vyjměte z trouby, sundejte papír s fazolemi a nalijte na něj náplň. Posypte lehce posekanými ořechy a vraťte do trouby. Pečte asi 40 minut, dokud náplň neztuhne. Pozor na připálení – med s cukrem snadno ztmavnou.








Napsat komentář