🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce
🍪 Popis
Když je venku hluboko pod nulou, používám při vaření suroviny, které tělo prohřejí zevnitř – takovou schopnost má třeba zázvor. Tohle Asií inspirované jídlo je navíc hotové do půl hodiny a suroviny nakoupíte v každém obchodě cestou z práce.
🍓 Ingredience
Na marinádu
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
Dále potřebujete
- 2 kuřecí prsa
- 1 lžička škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 svazek čerstvého koriandru
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Na marinádu oloupejte kus zázvoru velký asi jako palec a nakrájejte ho na jemné nudličky. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V nekovové míse dobře promíchejte olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu a cukr. Přidejte česnek a zázvor, osolte a opepřete.
Krok 2: Kuřecí prsa opláchněte, osušte a nakrájejte na nudličky. Smíchejte s marinádou a nechte naložené v chladu přes noc, nebo hodinu na lince. Když pospícháte, můžete jídlo začít připravovat ihned – chuť ale nebude tak výrazná.
Krok 3: Rozpalte větší hlubší pánev a chvíli na ní nasucho opékejte sezamová semínka. Když se rozvoní a začnou hnědnout, přesuňte je na talířek (opravdu stačí do světlehnědé barvy, ještě dojdou). Uvolněnou pánev vytřete suchým ubrouskem, vsypte do ní naložené maso i s marinádou, stáhněte částečně plamen a za stálého míchání opékejte, až jsou prsa zvenku hnědá a uvnitř hotová – stačí pár minut.
Krok 4: Do mističky vlijte asi jeden decilitr studené vody a rozmíchejte v ní lžičku škrobu. Podlijte jím kuřecí nudličky, pořádně promíchejte, nechte zhoustnout a odstavte. Ochutnejte a šťávu dolaďte citronovou (nebo limetkovou) šťávou.
Krok 5: Podávejte s rýží, posypané opraženým sezamem a koriandrem.
☕️ Poznámka
Takhle připravené kuře chutná i větším dětem. Připravujete-li pokrm pro milovníky ostřejších chutí, přidejte navrch chilli papričku a nakrájenou jarní cibulku.








Napsat komentář