🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Důležité upozornění: jakmile jednou ochutnáte arašídovou omáčku, už nebude cesty zpět! Je skvělá i k zelenině či restovanému tofu, ale spolu s kuřecími špízy satay si své místo ve vašem letošním grilovacím repertoáru najde téměř určitě.
🍓 Ingredience
Na špízy (rybí omáčku můžete vynechat)
- 600 g kuřecího masa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 špetka chilli
- 1/2 limetky
- 100 ml kokosového mléka
Na omáčku (opět není nutné mít vše)
- 3 vrchovaté lžíce arašídového másla
- 150 ml kokosového mléka
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1/2 limetky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička čerstvého zázvoru
- 1 lžíce hnědého cukru
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Kuřecí prsa nebo stehenní řízky nakrájejte na asi 1,5 cm tlusté proužky a minimálně 30 minut, nebo i do druhého dne, je nechte marinovat ve směsi sójové a rybí omáčky, nasekaného česneku, sušeného nebo čerstvého zázvoru, kurkumy či kari, chilli dle chuti, limetkové šťávy a kokosového mléka.
Krok 2: V malém rendlíku smíchejte všechny suroviny na omáčku kromě limety: arašídové máslo, kokosové mléko, sójovou a rybí omáčku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, cukr a opět takové množství chilli, co vám sedí.
Krok 3: Arašídovou směs za občasného míchání zahřejte až k bodu varu, hezky pak zhoustne. Vmíchejte necelou lžíci limetkové šťávy, ochutnejte a případně dochuťte.
Krok 4: Maso napíchejte na grilovací jehly nebo předem namočené špejle (tolik pak nehrozí jejich vzplanutí) a z obou stran pozvolna opečte. Já špízy dělala na grilu, ale zvládnete je samozřejmě i v troubě.
Krok 5: Podávejte s omáčkou, limetkou, koriandrem a čerstvou zeleninou nebo třeba se salátem z bílé ředkve.








Napsat komentář