🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Omáčky se základem z kořenové zeleniny připravuji moc ráda. Jsou chuťově bohaté, nasytí a v tomhle období představují příjemnou cestu, jak do sebe dostat další z doporučených pěti porcí zeleniny denně. Přidáte-li divoké koření a trochu dobrého vína, proměníte i obyčejná kuřecí stehna v lahůdku hodnou svátečního stolu.
🍓 Ingredience
- 4 ks kuřecích stehen
- 50 g špeku
- 2 ks cibule
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržele
- 1 čtvrtka celeru
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 150 ml červeného vína
- 300 ml kuřecího vývaru
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 1 list bobkového listu
- 4 kuličky celého nového koření
- 4 kuličky jalovce
- 6 kuliček celého černého pepře
- 1 lžička soli
- 1 lžíce petrželové natě
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Očistěte a omyjte všechnu zeleninu. Cibuli nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na stejně velké kostičky. Špek nakrájejte na kostičky asi půl centimetru velké. Kuřecí stehna také omyjte a dobře osušte.
Krok 2: Do velkého hlubokého hrnce, který může do trouby, vsypte špek a na středně vysokém plameni ho začněte smažit. Nejdřív zprůhlední a pustí tuk a poté začne bělat. To je chvíle, kdy do hrnce vložte kuřecí stehna kůží dolů a opečte je. Neodlepujte je násilím ode dna, potrhali byste kůži. V klidu počkejte, až se pustí sama, poté je opečte i z druhé strany a vyjměte na chvíli na talíř. Rozpalte troubu na 180 °C.
Krok 3: Do uvolněného hrnce vsypte všechnu zeleninu a společně ji krátce opečte. Osolte, přidejte rajčatový protlak, rozmíchejte ho v základu a přilijte víno. Vařečkou ode dna uvolněte všechny přilepené kousky a nechte víno odvařit. Přidejte vývar a koření. Na základ přesuňte opečená kuřecí stehna i se šťávou, kterou pustila. Stehna také osolte a vše dejte do vyhřáté trouby.
Krok 4: Za občasného podléváni šťávou pečte asi 40 minut, poté zvyšte plamen a dopečte tak, aby kůžička zezlátla. Nechte chvíli odpočinout a podávejte posypané čerstvou petrželovou natí.
☕️ Poznámka
Jakou zvolit přílohu? K téhle úpravě masa se hodí téměř jakákoliv příloha. Chutnají s těstovinami, hrubší bramborovou kaší nebo noky a omáčky je dost i na knedlíky. Když ale chcete jídlo ještě vylepšit, zkuste nějakou netradiční přílohu. Třeba smaženou polentu s tymiánem a cibulkou.








Napsat komentář