🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 22 cm průměr formy
🍪 Popis
Dokonalý moučník na neděli? Vyzkoušejte kynutý věnec, který voní po skořici a je plný ořechů, ochucený kakaem a během chvilky se po něm zapráší.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 50 g másla
- 1 banán
- 20 g čerstvého droždí
- 50 g cukru
Na dohotovení
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce holandského kakaa
- 1 hrnek sekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce mleté skořice
- 50 g másla
- 1 vejce na potření
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Mléko zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte trošku mouky, cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Krok 2: Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, rozmačkaný zralý banán, změklé máslo, vejce a žloutek. Pak přidejte hotový kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout asi 45 minut.
Krok 3: Po vykynutí rozdělte těsto na 3 díly. Z každého vyválejte obdélník o velikosti přibližně 10 x 30 cm. Každý díl potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem, kakaem, skořicí a ořechy.
Krok 4: Všechny tři díly pak jednotlivě zatočte z delší strany do válečku. Po delší straně pak každý díl ještě ostrým nožem nařízněte. Věnec tak bude mít pestřejší strukturu. Z válečků pak upleťte cop. Přeneste ho do kulaté formy. Doprostřed vložte skleničku nebo použijte na věnec nízkou bábovkovou formu s vyjímatelným dnem.
Krok 5: Věnec nakonec potřete vejcem a posypte zbylými ořechy. Nechte ještě kynout 15 minut a poté vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Věnec pečte dozlatova asi 40 minut.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/kynuty-venec-s-orechy-70855








Napsat komentář