Kynutý věnec s ořechy

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství:  22 cm průměr formy

🍪 Popis

Dokonalý moučník na neděli? Vyzkoušejte kynutý věnec, který voní po skořici a je plný ořechů, ochucený kakaem a během chvilky se po něm zapráší.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 50 g másla
  • 1 banán
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru

Na dohotovení

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 hrnek sekaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce mleté
  • 50 g másla
  • 1 vejce na potření

🥘 Postup přípravy

Krok 1: zahřejte, rozdrobte do něj droždí, přidejte trošku mouky, cukru a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Krok 2: Mezitím do mísy prosejte mouku, přidejte , rozmačkaný zralý , změklé máslo, vejce a žloutek. Pak přidejte hotový kvásek a vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout asi 45 minut.

Krok 3: Po vykynutí rozdělte těsto na 3 díly. Z každého vyválejte obdélník o velikosti přibližně 10 x 30 cm. Každý díl potřete rozpuštěným máslem, posypte cukrem, kakaem, skořicí a .

Krok 4: Všechny tři díly pak jednotlivě zatočte z delší strany do válečku. Po delší straně pak každý díl ještě ostrým nožem nařízněte. Věnec tak bude mít pestřejší strukturu. Z válečků pak upleťte cop. Přeneste ho do kulaté formy. Doprostřed vložte skleničku nebo použijte na věnec nízkou bábovkovou formu s vyjímatelným dnem.

Krok 5: Věnec nakonec potřete vejcem a posypte zbylými ořechy. Nechte ještě kynout 15 minut a poté vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Věnec pečte dozlatova asi 40 minut.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *