🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 pohárů

🍪 Popis

Laskonka v novém kabátku… Skleněném!

🍓 Ingredience

  • 300 g kokosek, větší nalámané tekutý karamel (či poleva) podle chuti
  • 400 g smetany ke šlehání, ušlehané dotuha

NA KRÉM

  • 400 ml mléka
  • 20 g krupicového cukru
  • 2 žloutky z velkých vajec
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce másla, změklého
  • 100 g hotového griliáše, kupovaného (prodává např. Monaco) nebo domácího (viz Něco navíc) + navíc na ozdobení

NA KARAMELIZOVANÉ KOKOSOVÉ

  • 75 g kokosových lupínků
  • 25 g kokosového nebo javorového sirupu

🥘 Postup přípravy

1 Připravte krém. Dvě třetiny mléka vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Vsypte , promíchejte a stáhněte rendlík z plotny. Ve větší žáruvzdorné misce ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a škrob. Za stálého míchání tenkým pramínkem vlévejte horké ke žloutkovo-škrobové směsi. Když je vše dokonale rozmíchané, vlijte zpět do rendlíku, vraťte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte při střední teplotě do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Vmíchejte .

2 Troubu vyhřejte na 120°C. smíchejte s kokosovým sirupem a solí a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem. Pražte dozlatova asi 15 minut. Nechte vychladnout.

3 Do skleniček navrstvěte , kara- mel a griliášový krém. Pohár zakončete šlehačkou a posypte griliášem a kokosový- mi chipsy.

☕️ Poznámka

Domácí griliáš: Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *