🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 pohárů
🍪 Popis
Laskonka v novém kabátku… Skleněném!
🍓 Ingredience
- 300 g kokosek, větší nalámané tekutý karamel (či poleva) podle chuti
- 400 g smetany ke šlehání, ušlehané dotuha
NA KRÉM
- 400 ml mléka
- 20 g krupicového cukru
- 2 žloutky z velkých vajec
- 30 g kukuřičného škrobu
- 1 lžíce másla, změklého
- 100 g hotového griliáše, kupovaného (prodává např. Monaco) nebo domácího (viz Něco navíc) + navíc na ozdobení
NA KARAMELIZOVANÉ KOKOSOVÉ CHIPSY
- 75 g kokosových lupínků
- 25 g kokosového nebo javorového sirupu
🥘 Postup přípravy
1 Připravte krém. Dvě třetiny mléka vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Vsypte cukr, promíchejte a stáhněte rendlík z plotny. Ve větší žáruvzdorné misce ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a škrob. Za stálého míchání tenkým pramínkem vlévejte horké mléko ke žloutkovo-škrobové směsi. Když je vše dokonale rozmíchané, vlijte zpět do rendlíku, vraťte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte při střední teplotě do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Vmíchejte griliáš.
2 Troubu vyhřejte na 120°C. Kokosové lupínky smíchejte s kokosovým sirupem a solí a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem. Pražte dozlatova asi 15 minut. Nechte vychladnout.
3 Do skleniček navrstvěte kokosky, kara- mel a griliášový krém. Pohár zakončete šlehačkou a posypte griliášem a kokosový- mi chipsy.
☕️ Poznámka
Domácí griliáš: Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/laskonkovy-pohar








Napsat komentář