🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 formy
🍪 Popis
Začátek školního roku hlásá, že broskve a nektarinky jsou v plné polní. Dopřejte si chuť šťavnatých čerstvých nektarinek i v koláči: tentokrát velmi netradičním, jen s jednoduchým želé z bílého či růžového vína
🍓 Ingredience
Na koláč (2 formy)
- 150 g listového těsta
- 1 nektarinka
- 1 lžíce cukru krupice
- čerstvý tymián
- meduňka
- suché luštěniny na pečení
Na želé
- 200 ml bílého vína
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 plátky želatiny
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Listové těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru, případně na ploše podsypané hladkou moukou, na asi 3 mm silný plát.
Krok 2: Z těsta vykrojte dvě placky do malých nízkých formiček o průměru asi 9 cm (případně zdvojnásobte množství surovin a připravte jeden velký koláč o průměru 24–26 cm). Těsto na krajích urovnejte a ořízněte. Dno propíchejte vidličkou, aby mohla ucházet pára, a na těsto položte pečicí papír. Zasypte jakýmikoli luštěninami a asi 20 minut pečte dokřupava. Luštěniny fungují jako závaží, aby se těsto nenafoukávalo. Upečené luštěniny můžete schovat na další pečení listového nebo křehkého těsta.
Krok 3: Mezitím vypeckujte nektarinky a nakrájejte je na tenké plátky. Připravte si bylinky – hodí se čerstvý tymián, meduňka, aloisie nebo ananasová šalvěj.
Krok 4: Plátky želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Víno přiveďte k varu, podle chuti ho oslaďte a nechte chvíli svařit. Pak odstavte z plotny, vmíchejte želatinu a nechte ji rozpustit.
Krok 5: Z upečených listových krust sejměte luštěniny a pečicí papír. Rozdělte do nich nektarinky, připravené bylinky a zalijte chladnoucím vinným želé. Nechte ztuhnout v lednici a můžete podávat.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/listovy-kolac-s-nektarinkami-a-vinnym-zele-66580








Napsat komentář