🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Obyvatelé Sečuánu milují chilli a brnivý pocit, který vyvolává sečuánský pepř – a přesně tohle vám nabízí mapo (ma-pcho tou-fu). Bez tamější chilli pasty tou-pan-ťiang by to ale nebylo ono!

🍓 Ingredience

  • tofu 600 g ne pevné, nakrájené na 3–4cm kostky
  • 1 špetka
  • rostlinný 4 PL
  • mleté 300 g
  • česnek 7 stroužků nadrobno
  • (čerstvý) 10 cm nadrobno
  • pepř 2 PL sečuánský, podrcený
  • 6 PL
  • pasta či omáčka tou-pan-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
  • čínské víno 6 PL
  • šao-sing (viz Slovníček surovin v postupu)
  • kuřecí 500 ml slabší
  • 8 ks našikmo na tenké plátky
  • škrob 2.5 PL kukuřičný
  • krupicový 1.5 PL
  • 2 PL
  • chilli olej chiu chow (viz Slovníček surovin v postupu)

🥘 Postup přípravy

1
Tofu dejte do mísy, zalijte konvicí vroucí vody a přidejte špetku soli. Nechte máčet, zatímco připravujete omáčku.
2
Ve woku nebo pánvi rozehřejte olej tak, aby začal kouřit, a zprudka na něm opékejte 4–5 minut, aby bylo opravdu pořádně křupavé, veškeré hrudky přitom rozbíjejte boční stranou vařečky. Pak zmírněte oheň a přidejte česnek, zázvor a sečuánský pepř. Opékejte 2–3 minuty, aby se silně rozvoněly, pak přidejte chilli pastu a opékejte ještě 1 minutu.
3
Do pánve vlijte víno, vývar, vsypte 3/4 jarní cibulky a osušené tofu a zvolna vařte 5 minut. smíchejte s 1 lžící studené vody na pastu, přidejte do pánve a promíchejte. Vařte 2–3 minuty do zhoustnutí, pak ochuťte cukrem a chilli olejem. Přesuňte do servírovací mísy a posypte zbývající jarní cibulkou. Podávejte s rýží, chcete-li.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa

Energie 3141 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 351 g
Tuky 132 g
Vláknina 34 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *