🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Obyvatelé Sečuánu milují chilli a brnivý pocit, který vyvolává sečuánský pepř – a přesně tohle vám nabízí mapo tofu (ma-pcho tou-fu). Bez tamější chilli pasty tou-pan-ťiang by to ale nebylo ono!
🍓 Ingredience
- tofu 600 g ne pevné, nakrájené na 3–4cm kostky
- sůl 1 špetka
- rostlinný olej 4 PL
- vepřové maso mleté 300 g
- česnek 7 stroužků nadrobno
- zázvor (čerstvý) 10 cm nadrobno
- pepř 2 PL sečuánský, podrcený
- chilli pasta 6 PL
- pasta či omáčka tou-pan-ťiang (viz Slovníček surovin v postupu)
- čínské víno 6 PL
- rýžové víno šao-sing (viz Slovníček surovin v postupu)
- vývar kuřecí 500 ml slabší
- jarní cibulka 8 ks našikmo na tenké plátky
- škrob 2.5 PL kukuřičný
- krupicový cukr 1.5 PL
- rostlinný olej 2 PL
- chilli olej chiu chow (viz Slovníček surovin v postupu)
🥘 Postup přípravy
1
Tofu dejte do mísy, zalijte konvicí vroucí vody a přidejte špetku soli. Nechte máčet, zatímco připravujete omáčku.
2
Ve woku nebo pánvi rozehřejte olej tak, aby začal kouřit, a zprudka na něm opékejte mleté maso 4–5 minut, aby bylo opravdu pořádně křupavé, veškeré hrudky přitom rozbíjejte boční stranou vařečky. Pak zmírněte oheň a přidejte česnek, zázvor a sečuánský pepř. Opékejte 2–3 minuty, aby se silně rozvoněly, pak přidejte chilli pastu a opékejte ještě 1 minutu.
3
Do pánve vlijte víno, vývar, vsypte 3/4 jarní cibulky a osušené tofu a zvolna vařte 5 minut. Škrob smíchejte s 1 lžící studené vody na pastu, přidejte do pánve a promíchejte. Vařte 2–3 minuty do zhoustnutí, pak ochuťte cukrem a chilli olejem. Přesuňte do servírovací mísy a posypte zbývající jarní cibulkou. Podávejte s rýží, chcete-li.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie 3141 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 351 g
Tuky 132 g
Vláknina 34 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/mapo-tofu








Napsat komentář