🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Dozlatova upečená dýně je provoněná bylinkami a s česnekovým dipem chutná dokonale. Hodí se jako lehká večeře i chuťovka k posezení u vína.
🍓 Ingredience
Na dýni
- 1 dýně hokkaido
- 2 lžičky hrubé soli
- 100 ml olivového oleje
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 5 snítek čerstvého tymiánu
- pepř
Na dip
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 palice česneku
- 1 lžíce hladkolisté petržele
- sůl
- pepř
🥘 Postup přípravy
Krok 1 : Dýni překrojte, vydlabejte a vyhoďte střední část s peckami a dýni pak nakrájejte na měsíčky. Dejte je do velké mísy, přidejte olej, nasekané bylinky, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte, aby byly ochucené ze všech stran.
Krok 2: Pak ji rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Palici česneku překrojte a řezem dolů ji přidejte na plech k dýni. Takto připravený plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud není dýně zlatavá.
Krok 3: Zakysanou smetanu dejte do misky. Stroužky česneku vymačkejte ze slupek a důkladně je rozmačkejte vidličkou. Přidejte je do smetany, promíchejte spolu s nasekanou petrželkou a nakonec podle chuti osolte a opepřete.
Krok 4: Upečenou dýni podávejte s dipem. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete dýni ochutit před pečením mletou pálivou paprikou nebo přidat nasekanou chilli papričku, kterou můžete kombinovat i s medem.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/pecena-dyne-s-bylinkovym-dipem-59806








Napsat komentář