Pečená dýně s bylinkovým dipem

, ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Dozlatova upečená je provoněná bylinkami a s česnekovým dipem chutná dokonale. Hodí se jako lehká večeře i chuťovka k posezení u vína.

🍓 Ingredience

Na dýni

  • 1 dýně hokkaido
  • 2 lžičky hrubé soli
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • pepř

Na dip

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce hladkolisté petržele
  • pepř

🥘 Postup přípravy

Krok 1 : Dýni překrojte, vydlabejte a vyhoďte střední část s peckami a dýni pak nakrájejte na měsíčky. Dejte je do velké mísy, přidejte , nasekané , sůl, pepř a vše důkladně promíchejte, aby byly ochucené ze všech stran.
Krok 2: Pak ji rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Palici česneku překrojte a řezem dolů ji přidejte na plech k dýni. Takto připravený plech dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte, dokud není dýně zlatavá.

Krok 3: Zakysanou smetanu dejte do misky. Stroužky česneku vymačkejte ze slupek a důkladně je rozmačkejte vidličkou. Přidejte je do smetany, promíchejte spolu s nasekanou petrželkou a nakonec podle chuti osolte a opepřete.

Krok 4: Upečenou dýni podávejte s dipem. Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete dýni ochutit před pečením mletou pálivou paprikou nebo přidat nasekanou chilli papričku, kterou můžete kombinovat i s medem.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *