🍪 Popis
Ve francouzském originálu se letní zelenina dlouho a pozvolna dusí ve vlastní šťávě, čímž vznikne hrubší zeleninová směs, ve které se jednotlivé chutě prolínají. V této verzi se zelenina nakrájí na velké kousky a jen se krátce opeče, čímž vynikne její chuť.
🍓 Ingredience
- soudková rajčata 500 g
- česnek 4 velké stroužky
- velká žlutá cibule 1 ks
- malý lilek 1 ks
- malá cuketa 1 ks
- malá žlutá cuketa s tenkým zahnutým krkem 1 ks
- zelená paprika 1 ks
- olivový olej 5 lžic
- lístky bazalky 1 hrst
- čerstvý tymián, nasekaný 2 lžíce
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
🥘 Postup přípravy
1
Rajčata podélně rozpulte. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Lilek očistěte a nakrájejte na 2,5 cm plátky, cukety okrojte z obou konců a nakrájejte příčně na plátky silné 1,2 cm. Papriku zbavte semen a nakrájejte na 4cm čtverečky.
2
Zeleninu promíchejte s olivovým olejem a osolte. Rozprostřete ji na hluboký plech nebo do zapékací mísy do jedné vrstvy a pečte v předehřáté troubě na 220 °C zhruba 20 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.
3
Bazalku nasekejte nadrobno, a s tymiánem ji nasypte na zeleninu a pečte ještě 5–10 minut, až i větší kousky jdou lehce propíchnout vidličkou. Vytáhněte z trouby, osolte a opepřete. Podávejte horké, teplé či vlažné.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/leto-na-taliri-pecene-ratatouille








Napsat komentář