Pikantní nakládaný česnek s chilli

, ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 5 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 3 skleničky

🍪 Popis

Naložený česnek není tak štiplavý jako ten čerstvý, a proto se skvěle hodí na obložené mísy, do ů, na , k zelenině a těstovinám i do zálivky na salát. Jen si vyberte, jestli ho chcete zavařit, nebo vám stačí jednodušší varianta bez sterilace. I tak totiž vydrží v lednici několik měsíců!

🍓 Ingredience

Na česnek

  • 5 palic česneku
  • pepř
  • 3 bobkové listy
  • chilli
  • 3 lžíce oleje

Na

  • 1/2 hrnku jablečného octa
  • 1/2 hrnku vody
  • 1/2 lžičky soli

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Skleničky a víčka umyjte saponátem a pořádně prolijte vroucí vodou.

Krok 2: Česnek oloupejte. Jablečný nebo vinný svařte s vodou a solí. Pro hezčí barvu přidejte špetku kurkumy.

Krok 3: Stroužky česneku dejte spolu s kořením dle chuti na těsno do skleniček, neplňte je však až do vrchu. Já dala vždy několik kuliček pepře, a nasekané i celé čerstvé chilli, ale použít můžete i sušené.

Krok 4: Do každé skleničky nalijte lžíci oleje a zalijte horkým lákem, aby bylo vše ponořeno. Zavíčkujte a po vychladnutí skladujte v lednici. Česnek nechte 3 dny odležet a poté konzumujte. Vydrží až tři měsíce.

Krok 5: Pro trvanlivější variantu dejte skleničky do hrnce s vodou, tak aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a 20 minut povařte. Takto ošetřený česnek pak není třeba uchovávat v lednici a vydrží určitě rok.

☕️ Poznámka

Co dělat, aby česnek nezmodral? Zbarvení česneku sice není na škodu, ale pokud se mu chcete vyhnout, stroužky několik vteřin povařte, poté zchlaďte studenou vodou a nechte opravdu pořádně oschnout.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *