🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 5 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 3 skleničky
🍪 Popis
Naložený česnek není tak štiplavý jako ten čerstvý, a proto se skvěle hodí na obložené mísy, do salátů, na topinky, k zelenině a těstovinám i do zálivky na salát. Jen si vyberte, jestli ho chcete zavařit, nebo vám stačí jednodušší varianta bez sterilace. I tak totiž vydrží v lednici několik měsíců!
🍓 Ingredience
Na česnek
- 5 palic česneku
- pepř
- 3 bobkové listy
- chilli
- 3 lžíce oleje
Na nálev
- 1/2 hrnku jablečného octa
- 1/2 hrnku vody
- 1/2 lžičky soli
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Skleničky a víčka umyjte saponátem a pořádně prolijte vroucí vodou.
Krok 2: Česnek oloupejte. Jablečný nebo vinný ocet svařte s vodou a solí. Pro hezčí barvu přidejte špetku kurkumy.
Krok 3: Stroužky česneku dejte spolu s kořením dle chuti na těsno do skleniček, neplňte je však až do vrchu. Já dala vždy několik kuliček pepře, bobkový list a nasekané i celé čerstvé chilli, ale použít můžete i sušené.
Krok 4: Do každé skleničky nalijte lžíci oleje a zalijte horkým lákem, aby bylo vše ponořeno. Zavíčkujte a po vychladnutí skladujte v lednici. Česnek nechte 3 dny odležet a poté konzumujte. Vydrží až tři měsíce.
Krok 5: Pro trvanlivější variantu dejte skleničky do hrnce s vodou, tak aby byly celé ponořené, přiveďte k varu a 20 minut povařte. Takto ošetřený česnek pak není třeba uchovávat v lednici a vydrží určitě rok.
☕️ Poznámka
Co dělat, aby česnek nezmodral? Zbarvení česneku sice není na škodu, ale pokud se mu chcete vyhnout, stroužky několik vteřin povařte, poté zchlaďte studenou vodou a nechte opravdu pořádně oschnout.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/pikantni-nakladany-cesnek-s-chilli-v-octu-vydrzi-mesice-57816








Napsat komentář