Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 porcí

🍪 Popis

Kromě elegantního servírování na talířek se dají piškotové lívance jíst rovnou z ruky do pusy. Pak jich ale ,vdechnete‘ pět, ani nevíte jak.

🍓 Ingredience

  • 60 g másla, utřeného
  • 80 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • najemno nastrouhaná podle chuti
  • podle chuti nebo 1 sáček vanilkového cukru (ten odečtěte od 80 g krupicového cukru uvedených výše)
  • 5 bílků, ušlehaných na tuhý sníh
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 40 g másla + 30 g polohrubé mouky na vymazání a vysypání lívanečníku
  • 120 g meruňkového nebo rybízového džemu
  • 125 ml smetany ke šlehání (nebo podle chuti – viz Něco navíc)
  • 15 g moučkového cukru na oslazení šlehačky (viz Něco navíc)
  • na strouhání (my jsme místo něj použili rozdrobený Olešnický)

🥘 Postup přípravy

1 V míse do utřeného másla zamíchejte krupicový , jeden po druhém přidejte žloutky, pak citronovou kůru, trochu vanilky a třete 1/4 hodiny (v robotu s ,pádlem‘ stačí cca 5 minut). Přidejte z bílků tuhý sníh a prosejte obě mouky, zlehka, ale dobře promíchejte. Těstem naplňte máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník či formu na větší muffiny a lívanečky upečte v troubě při 180°C dočervena, trvá to cca 10 minut, zkontrolujte dříve. Těsto vystačí na 10–15 lívanečků – podle velikosti lívanečníku či formy.

2 Hotové lívanečky potřete zavařeninou a studené ozdobte šlehačkou a/nebo posypte strouhaným tvarohem.

☕️ Poznámka

Šlehačku sladit můžete, ale nemusíte. Nejspíš ale pro uvedený počet osob budete potřebovat zhruba 200–250 ml smetany ke šlehání.

https://www.apetitonline.cz/recept/piskotove-livanecky-se-slehanou-smetanou




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *