🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🍽️ Množství: 1 FORMA O OBJEMU 1,8 L

🍪 Popis

I pokud cvičíte a zdravě jíte, téhle bábovce prostě neodoláte! Upečte si ji hned, třeba hned o víkendu!

🍓 Ingredience

  • 6 vajec
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 100 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 50 g nastrouhané tmavé čokolády (může být i čokoláda na vaření, my použili hořkou se 60 % kakaa)
  • 250 ml smetany na šlehání 33% tuku

🥘 Postup přípravy

1. Předem vyndejte vejce a máslo z lednice a nechte v pokojové teplotě. Formu vymažte nejlépe přepuštěným máslem nebo jiným tukem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 150°C horký vzduch.

2. oddělte od bílků. V robotu nejprve vyšlehejte na tuhý sníh se špetkou soli a několika lžícemi cukru. Pak sníh uložte do chladu.

3. Do mísy robota dejte žloutky s cukrem a hodně změklým máslem a šlehejte je do bílé pěny, až se úplně rozpustí.

4. V průběhu šlehání smíchejte mouku s kypřícím práškem, a čokoládou. A Smetanu v míse lehce našlehejte, aby ještě byla tekutá, ale pěkně zhoustla.

5. Do žloutkové pěny nejdřív vmíchejte část moučné směsi, pak část našlehané smetany. Tak postupně vše smíchejte. Nakonec do těsta zapracujte bílkový sníh.

6. Těsto nalijte do formy. Okolo středu ho malinko prohlubte a rozetřete ke straně. Pak bábovku pečte ve vyhřáté troubě asi 45 minut na 150°C horký vzduch. Špejlí vyzkoušejte, zda je hotová. Pokud je potřeba teplotu na závěr zvyšte na 170°C a dobu pečení prodlužte asi o 10 minut.

7. Bábovku nechte ve formě lehce zchladnout. Pak ji opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout. Porce můžete lehce pocukrovat.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *