🍽️ Množství: neuvedeno
🍪 Popis
Dokonalý rostbíf připravíte jen z dokonale odleželého masa. Jeho chuť pak bude nezapomenutelná!
🍓 Ingredience
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 6 lžic olivového oleje
- 1 lžíce červeného vína
- 9 stroužků česneku, oloupaných
- 4 prolisované, 5 v celku
- 1,75–2,20 kg hovězího roštěnce nebo svíčkové z mladého býka
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 10 malých šalotek
- svazek čerstvého rozmarýnu
- 350 g čerstvých hub, namixovaných ideálně z lišek, hlívy ústřičné a ryzců, přepůlených nebo v celku
- sůl a pepř
🥘 Postup přípravy
1 Smíchejte sójovou omáčku, víno,ocet a 3 lžíce oleje s pěti drcenými stroužky česneku. Dejte stranou. Maso očištěte, odblaňte a zbavte tuku a vydatně opepřete, osolte (až přesolte) a vložte do silnějšího plastového sáčku. Přelijte marinádou a nechte přes noc v ledničce. Marinování rostbífu přes noc je ideální, v časové tísni však postačí i hodina. Bojíte-li se krvavé varianty, přidejte při pečení deset minut navíc.
2 Následující den maso vyndejte z lednice a nechte pár hodin stát při pokojové teplotě. Pak ho vyjměte z marinády, osušte a znovu osolte a opepřete. Troubu rozpalte na 200 °C. V těžké velké pánvi rozehřejte jednu lžíci olivového oleje a pak na něm ze všech stran opečte maso. Vyndejte ho, vložte do pekáčku, přidejte šalotky, posypte polovinou rozmarýnu a pečte 25 minut.
3 Mezitím připravte houby. Smíchejte je se zbytkem oleje, sójovou omáčkou, se stroužky česneku a rozmarýnem. Směs vsypte do hlubšího plechu na pečení, osolte a pečte 15 minut. Servírujte s plátky rostbífu.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/rostbif-na-cesneku








Napsat komentář