🕒 Doba přípravy: 60 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: na 6 porcí
🍪 Popis
Rybízovou šťávu můžeme připravit z jakéhokoli druhu rybízu. Výborná je z červených, ale i z černých či jako kombinace více druhů. Rybízový sirup můžeme také ozvláštnit vanilkou, skořicí, badyánem nebo hřebíčkem – dle vlastní chutě. Využití najde při přípravě osvěžujících letních limonád, nebo s ním můžeme například polit palačinky či lívance.
🍓 Ingredience
🥘 Postup přípravy
1
Rybíz zbavíme stopek a důkladně opereme.
2
Ovoce umeleme v mlýnku nebo dobře podrtíme.
3
Nadrcený rybíz přendáme do většího hrnce. Přidáme vodu a necháme odležet minimálně přes noc, ale klidně i 24 hodin.
4
Druhý den odleželý rybíz propasírujeme přes jemné plátno. Na 1 litr získané rybízové šťávy si připravíme 1,6 kg cukru a 12 g kyseliny citrónové (asi jedna lžíce).
5
Čistou rybízovou šťávu přelijeme do hrnce a zahřejeme ji na 85 °C. V horké rybízové šťávě rozmícháme cukr a kyselinu citrónovou a obojí necháme pořádně rozpustit. Během vaření odebíráme vzniklou pěnu.
6
Uvařený sirup naplníme ihned do sterilizovaných lahví nebo sklenic. Uzavřeme a necháme vychladnout.








Napsat komentář