Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 5 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 24 cm průměr formy

🍪 Popis

Jestli něco dělá léto létem, pak to jsou ovocné drobenkové koláče. Tenhle má voňavé máslové těsto, šťavnatou náplň z rybízu a tvarohu a kopec křupavé drobenky navrch. Použít můžete i jiné letní a stydět se za něj nebudete ani při slavnostnějších příležitostech, než je kafe na chalupě (ačkoli i tam se báječně hodí).

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g změklého másla
  • 60 g cukru moučka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce

Na náplň

  • 500 g tučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vejce
  • 80 g cukru moučka
  • 300 g rybízu

Na drobenku

  • 60 g mouky
  • 30 g cukru moučka
  • 25 g másla

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Všechny ingredience na těsto zpracujte, a kdyby se drolilo, přidejte dvě tři lžíce vody. Rukama těsto natlačte do formy, nejlépe té s odnímatelnými okraji, a vytvořte asi třícentimetrový okraj.

Krok 2: Dno propíchejte vidličkou a pečte asi 15 minut při 180 °C.

Krok 3: Mezitím prošlehejte všechny přísady na náplň (kromě rybízu). Místo pudinkového prášku můžete dát 1,5 lžíce škrobu. Do našlehané tvarohové směsi vmíchejte omytý (či jiné drobné ovoce).

Krok 4: Připravte drobenku, já jsem dala polohrubou mouku, ale použít můžete v podstatě jakoukoli.

Krok 5: Náplň rozetřete na předpečené těsto, posypejte žmolenkou a pečte dalších 40 až 50 minut dozlatova.

Krok 6: Než začnete koláč krájet, nechte ho úplně vychladnout, nebo ještě lépe zatuhnout v lednici. Hotový můžete zdobit čerstvým ovocem.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *