🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 5 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 24 cm průměr formy
🍪 Popis
Jestli něco dělá léto létem, pak to jsou ovocné drobenkové koláče. Tenhle má voňavé máslové těsto, šťavnatou náplň z rybízu a tvarohu a kopec křupavé drobenky navrch. Použít můžete i jiné letní ovoce a stydět se za něj nebudete ani při slavnostnějších příležitostech, než je kafe na chalupě (ačkoli i tam se báječně hodí).
🍓 Ingredience
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g změklého másla
- 60 g cukru moučka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 vejce
Na náplň
- 500 g tučného tvarohu
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 1 vejce
- 80 g cukru moučka
- 300 g rybízu
Na drobenku
- 60 g mouky
- 30 g cukru moučka
- 25 g másla
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Všechny ingredience na těsto zpracujte, a kdyby se drolilo, přidejte dvě tři lžíce vody. Rukama těsto natlačte do formy, nejlépe té s odnímatelnými okraji, a vytvořte asi třícentimetrový okraj.
Krok 2: Dno propíchejte vidličkou a pečte asi 15 minut při 180 °C.
Krok 3: Mezitím prošlehejte všechny přísady na náplň (kromě rybízu). Místo pudinkového prášku můžete dát 1,5 lžíce škrobu. Do našlehané tvarohové směsi vmíchejte omytý rybíz (či jiné drobné ovoce).
Krok 4: Připravte drobenku, já jsem dala polohrubou mouku, ale použít můžete v podstatě jakoukoli.
Krok 5: Náplň rozetřete na předpečené těsto, posypejte žmolenkou a pečte dalších 40 až 50 minut dozlatova.
Krok 6: Než začnete koláč krájet, nechte ho úplně vychladnout, nebo ještě lépe zatuhnout v lednici. Hotový můžete zdobit čerstvým ovocem.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/rybizovy-kolac-s-tvarohem-a-drobenkou-tak-chutna-leto-57561








Napsat komentář