Špenátové závitky

, , ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 8 ks

🍪 Popis

Překvapte rodinu či hosty neodolatelně křupavými závitky s jogurtovým dipem.

🍓 Ingredience

  • 400 g špenátu, nasekaného
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 jarních cibulek, nakrájených nadrobno
  • a čerstvě
  • 300cg fety, rozdrobené
  • 1 vejce + 1 prošlehané na potření
  • malý svazek kopru, lístky nadrobno
  • špetka čerstvě strouhaného muškátového oříšku (podle chuti)
  • kůra z 1 citronu, nastrouhaná najemno
  • 8 plátků pšeničného těsta na jarní závitky (viz Něco navíc)
  • 2 lžíce sezamových semínek

NA JOGURTOVÝ DIP

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1/2 stroužku česneku, drcená
  • šťáva z 1 citronu

🥘 Postup přípravy

1 Troubu předehřejte na 200°C. spařte v cedníku vroucí vodou, zchlaďte a vymačkejte z něj co nejvíc vody.

2 V pánvi rozehřejte a pár minut na něm opékejte jarní cibulky do změknutí. Vsypte je do mísy, pořádně osolte a opepřete. Přidejte připravený špenát, fetu, vejce, kopr, a citronovou kůru. Dobře promíchejte.

3 Na prkénko položte vždy jeden plátek těsta cípem k sobě. Dejte na něj 4 lžíce (cca 1/8) náplně v krátké vodorovné linii asi 5 cm nad dolním cípem plátku. Ten přeložte přes náplň, pak přes ni přehněte oba cípy ze stran a stočte závitek směrem od sebe. Okraje slepte trochou prošlehaného vejce. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Závitky potřete vejcem a posypte sezamem. Pečte 20–25 minut dokřupava.

4 Mezitím smíchejte přísady na dip. Ten pak podávejte k teplým závitkům.

☕️ Poznámka

Mražené těsto Spring Home koupíte např. v Makru. Na domácí nasypte do misky 125 g mouky 00 či hladké chlebové, přidejte 1 vejce a 1 lžíci studené vody. Propracujte vařečkou na těsto, podle potřeby přilijte další až 3 lžíce vody. Pak těsto dobře prohněťte pomoučněnýma rukama, aby získalo pružnost. Nechte zakryté fólií odpočívat aspoň 4, ale lépe až 12 hodin v chladničce. Pak rozdělte na 8 dílů a ty rozválejte na mírně pomoučněné ploše na čtverce 15 x 15 cm.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *