Svěží vietnamský salát z mrkve a kedlubny

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

🧑‍🍳 Náročnost: nízká
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Malá miska kvašené zeleniny je výborná, stejně tak mrkvový s jablkem „jako od maminky“, nakládaná řepa… Já mám také ráda tenhle jednoduchý salát inspirovaný vietnamskou kuchyní. Je ze sezónní zeleniny, výrazný a voňavý, díky arašídům také krásně křupe. Zkuste ho třeba ke karbanátkům, nebo pečenému masu, myslím, že vás nezklame.

🍓 Ingredience

  • 1 hrst arašídů
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžic jablečného octa
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kedlubny
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky cukru
  • 1 hrst čerstvého koriandru

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Na pánvi nasucho opražte hrst arašídů a odložte na chvíli bokem. Dvě rady – sesypte je z pánve hned, jak budou mít tu správnou barvu, jinak se zbytkovým teplem spálí a neujídejte, ať vám něco zůstane do salátu. Oloupejte stroužek česneku a naložte ho do octa.

Krok 2: Oloupejte zeleninu a nastrouhejte ji na delší hrubší nudličky. Prosolte, promačkejte rukama a nechte stát asi půl hodiny. zkřehne a pustí vodu. Poté ji na sítku dobře propláchněte studenou vodou a přebytečnou vodu vymačkejte.

Krok 3: Dejte zeleninu do mísy, přidejte 3 lžíce česnekového octa, lžičku cukru, promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte dalším octem a špetkou soli.

Krok 4: Salát nechte rozležet v lednici. Před podáváním posypte opraženými (můžete je lehce podrtit v hmoždíři) a čerstvým koriandrem.

☕️ Poznámka

Když máte rádi ostrá jídla, přidejte chilli papričku – můžete ji naložit společně s česnekem do octa.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie309,74 kJ
Bílkoviny2,52 g
Tuky2,34 g
Sacharidy10,53 g
1,76 g
SAFA0,45 g
Vláknina2,87 g
Cukry6,8 g

https://www.prozeny.cz/clanek/svezi-vietnamsky-salat-z-mrkve-a-kedlubny-60029




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *