Valašký kontrabáš

, , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce

🍪 Popis

V tomhle výrazně kořeněném tradičním pokrmu hraje jednu z hlavních rolí , díky kousku uzeného ale kontrabáš berou na milost i zapřísáhlí odpůrci „zrní“. Nejlíp chutná s miskou domácího kvašeného zelí.

🍓 Ingredience

  • 400 g brambor
  • 100 g pohanky
  • 1 ks
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g uzeného masa
  • 1 lžíce sádla
  • 1 špetka kmínu
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Pohanku na sítu propláchněte, zalijte dvojnásobkem vroucí vody a nechte pod pokličkou minimálně 30 minut dojít. oloupejte, nakrájejte na kostičky, v osolené vodě se špetkou kmínu uvařte doměkka a sceďte.

Krok 2: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Uzené maso (nebo i zbytek anglické slaniny či kousek domácí klobásky) rovněž nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte a cibuli společně s uzeným krátce osmažte. Ke konci přidejte prolisovaný česnek, scezené , připravenou pohanku a promíchejte. Směs osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku.

Krok 3: Menší pekáček vymažte tukem, směs do něj navršte a asi 10–15 minut zapékejte, až se chutě propojí a povrch částečně zezlátne. Podávejte horké s miskou domácího kvašeného zelí.

☕️ Poznámka

Kontrabáš můžete před zapékáním posypat strouhaným sýrem, konzervativní strávníci ho tak přijmou lépe. V některých oblastech se k němu přidává i pikantní .

https://www.prozeny.cz/clanek/valasky-kontrabas-tradicni-recept-z-jednoho-pekacku-52279




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *