🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce
🍪 Popis
V tomhle výrazně kořeněném tradičním pokrmu hraje jednu z hlavních rolí pohanka, díky kousku uzeného ale kontrabáš berou na milost i zapřísáhlí odpůrci „zrní“. Nejlíp chutná s miskou domácího kvašeného zelí.
🍓 Ingredience
- 400 g brambor
- 100 g pohanky
- 1 ks cibule
- 3 stroužky česneku
- 150 g uzeného masa
- 1 lžíce sádla
- 1 špetka kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1 lžička soli
- 1 špetka pepře
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Pohanku na sítu propláchněte, zalijte dvojnásobkem vroucí vody a nechte pod pokličkou minimálně 30 minut dojít. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, v osolené vodě se špetkou kmínu uvařte doměkka a sceďte.
Krok 2: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Uzené maso (nebo i zbytek anglické slaniny či kousek domácí klobásky) rovněž nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte sádlo a cibuli společně s uzeným krátce osmažte. Ke konci přidejte prolisovaný česnek, scezené vařené brambory, připravenou pohanku a promíchejte. Směs osolte, opepřete a přidejte rozemnutou majoránku.
Krok 3: Menší pekáček vymažte tukem, směs do něj navršte a asi 10–15 minut zapékejte, až se chutě propojí a povrch částečně zezlátne. Podávejte horké s miskou domácího kvašeného zelí.
☕️ Poznámka
Kontrabáš můžete před zapékáním posypat strouhaným sýrem, konzervativní strávníci ho tak přijmou lépe. V některých oblastech se k němu přidává i pikantní ovčí brynza.








Napsat komentář