🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Vyzkoušejte letos o Velikonocích pro nás netradiční dezert z odpalovaného těsta zvaný éclair. Francouzi ho milují a není divu. Krásně vypadá, a ještě lépe chutná.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 120 ml vody
- 60 g másla
- 1 špetka soli
- 90 g hladké mouky
- 3 vejce
Na krém
- 200 g 33% smetany ke šlehání
Na ozdobu
- čerstvé ovoce
- lyofilizované ovoce
- čokoládové vajíčko
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Začněte tím, že dáte do rendlíku máslo, vodu a špetku soli a směs na plotně rozpustíte (nesmí ale vařit).
Krok 2: Do máslové směsi přidejte mouku a pak těsto 2 až 3 minuty takzvaně odpalujte (míchejte ho nejlépe pomocí stěrky tak, až se bude oddělovat ode dna i stěn nádoby).
Krok 3: Odpálené těsto nechejte zchladnout a následně do něj zašlehejte postupně 3 vejce (měla by mít při zašlehávání pokojovou teplotu).
Krok 4: Takto připravené těsto dejte do cukrářského pytlíku a na plech s pečicím papírem z něj pak vymačkávejte podlouhlé banánky – takzvané éclairs. Můžete je udělat i vyšší a po upečení je rozříznout, případně vytvořte banánky naopak nižší a pak je šlehačkou spojte.
Krok 5: Éclairs pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C 10 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 10 min. Při pečení neotvírejte troubu, jinak by vám éclairs nevyběhly.
Krok 6: Mezitím, co pečete éclairs, vyšlehejte smetanu do šlehačky (pokud máte raději sladší dezerty, šlehačku můžete ještě dosladit lžící moučkového cukru).
Krok 7: Po upečení nechte éclairs vychladnout a poté zdobte vyšlehanou smetanou, čerstvým i lyofilizovaným ovocem a čokoládovými vajíčky, zde se fantazii meze nekladou.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/velikonocni-eclair-79859








Napsat komentář