🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

Vyzkoušejte letos o Velikonocích pro nás netradiční dezert z odpalovaného těsta zvaný éclair. Francouzi ho milují a není divu. Krásně vypadá, a ještě lépe chutná.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 120 ml vody
  • 60 g másla
  • 1 špetka soli
  • 90 g hladké mouky
  • 3 vejce

Na krém

  • 200 g 33% smetany ke šlehání

Na ozdobu

  • čerstvé
  • lyofilizované ovoce
  • čokoládové vajíčko

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Začněte tím, že dáte do rendlíku máslo, vodu a špetku soli a směs na plotně rozpustíte (nesmí ale vařit).

Krok 2: Do máslové směsi přidejte mouku a pak těsto 2 až 3 minuty takzvaně odpalujte (míchejte ho nejlépe pomocí stěrky tak, až se bude oddělovat ode dna i stěn nádoby). 

Krok 3: Odpálené těsto nechejte zchladnout a následně do něj zašlehejte postupně 3 vejce (měla by mít při zašlehávání pokojovou teplotu). 

Krok 4: Takto připravené těsto dejte do ářského pytlíku a na plech s pečicím papírem z něj pak vymačkávejte podlouhlé banánky – takzvané éclairs. Můžete je udělat i vyšší a po upečení je rozříznout, případně vytvořte banánky naopak nižší a pak je šlehačkou spojte.

Krok 5: Éclairs pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C 10 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 10 min. Při pečení neotvírejte troubu, jinak by vám éclairs nevyběhly.

Krok 6: Mezitím, co pečete éclairs, vyšlehejte smetanu do šlehačky (pokud máte raději sladší dezerty, šlehačku můžete ještě dosladit lžící moučkového cukru).

Krok 7: Po upečení nechte éclairs vychladnout a poté zdobte vyšlehanou smetanou, čerstvým i lyofilizovaným ovocem a čokoládovými vajíčky, zde se fantazii meze nekladou.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *