Vepřová panenka na zázvoru v japonském stylu

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

V japonské kuchyni se často používá maso nakrájené na tenké plátky, silné 3–5 mm. Takhle nakrájené maso se propeče opravdu za chviličku, a navíc dokáže absorbovat víc chutí a vůní z různých dochucovadel. I opticky působí, že je ho víc, takže když ho doplníte zeleninou a dobrou rýží, na porci vám bohatě postačí 80–100 g masa.

🍓 Ingredience

  • 1 vepřová panenka
  • 8 cm čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce
  • 1 cibule
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička cukru krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou panenku nakrájejte na tenké plátky a rozložte je na tác. Oloupejte kus zázvoru velký asi jako palec a nastrouhejte ho najemno (nejlíp vám poslouží třecí struhadlo). Nastrouhaný dobře vyždímejte a šťávu zachyťte.

Krok 2: Smíchejte lžíci zázvorové šťávy a lžíci saké, pokapejte připravené maso a nechte ho marinovat do doby, než si připravíte další ingredience.

Krok 3: Oloupejte cibuli. V misce promíchejte zbytek saké, sójovou omáčku, a . Přidejte nastrouhaný zázvor se zbytkem šťávy. Na struhadle nastrouhejte najemno čtvrtku oloupané a také ji přidejte do omáčky. Zbytek cibule nakrájejte na půlkolečka.

Krok 4: Ve větší pánvi rozehřejte na středně vysokou teplotu. Pomocí sítka jemně poprašte připravené plátky masa hladkou moukou a postupně po menších dávkách je osmažte z obou stran na rozpáleném oleji dohněda, potrvá to jenom chvíli. Osmažené plátky masa odkládejte na talíř bokem.

Krok 5: Až bude všechno maso opečené, do uvolněné pánve vsypejte cibuli a také ji opečte dohněda – míchejte ji a uvolňujte při tom přípečky ze dna pánve.

Krok 6: K opečené cibuli vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo a přilijte připravenou omáčku. Na mírném ohni krátce povařte, až se maso prohřeje a omáčka zhoustne do sirupovité konzistence a rovnoměrně obalí všechny kousky masa. Odstavte a podávejte ihned. V Japonsku se k tomuto jídlu tradičně podává zelí nakrouhané na jemné nudličky a samozřejmě .

☕️ Poznámka

Tip: Pokud nemáte saké, nemusíte kvůli několika lžícím kupovat celou lahev. Místo saké použijte rýžový a špetku cukru.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *