🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
V japonské kuchyni se často používá maso nakrájené na tenké plátky, silné 3–5 mm. Takhle nakrájené maso se propeče opravdu za chviličku, a navíc dokáže absorbovat víc chutí a vůní z různých dochucovadel. I opticky působí, že je ho víc, takže když ho doplníte zeleninou a dobrou rýží, na porci vám bohatě postačí 80–100 g masa.
🍓 Ingredience
- 1 vepřová panenka
- 8 cm čerstvého zázvoru
- 3 lžíce saké
- 1 cibule
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 lžička cukru krupice
- 4 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Vepřovou panenku nakrájejte na tenké plátky a rozložte je na tác. Oloupejte kus zázvoru velký asi jako palec a nastrouhejte ho najemno (nejlíp vám poslouží třecí struhadlo). Nastrouhaný zázvor dobře vyždímejte a šťávu zachyťte.
Krok 2: Smíchejte lžíci zázvorové šťávy a lžíci saké, pokapejte připravené maso a nechte ho marinovat do doby, než si připravíte další ingredience.
Krok 3: Oloupejte cibuli. V misce promíchejte zbytek saké, sójovou omáčku, rýžový ocet a cukr. Přidejte nastrouhaný zázvor se zbytkem šťávy. Na struhadle nastrouhejte najemno čtvrtku oloupané cibule a také ji přidejte do omáčky. Zbytek cibule nakrájejte na půlkolečka.
Krok 4: Ve větší pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Pomocí sítka jemně poprašte připravené plátky masa hladkou moukou a postupně po menších dávkách je osmažte z obou stran na rozpáleném oleji dohněda, potrvá to jenom chvíli. Osmažené plátky masa odkládejte na talíř bokem.
Krok 5: Až bude všechno maso opečené, do uvolněné pánve vsypejte cibuli a také ji opečte dohněda – míchejte ji a uvolňujte při tom přípečky ze dna pánve.
Krok 6: K opečené cibuli vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo a přilijte připravenou omáčku. Na mírném ohni krátce povařte, až se maso prohřeje a omáčka zhoustne do sirupovité konzistence a rovnoměrně obalí všechny kousky masa. Odstavte a podávejte ihned. V Japonsku se k tomuto jídlu tradičně podává zelí nakrouhané na jemné nudličky a samozřejmě rýže.
☕️ Poznámka
Tip: Pokud nemáte saké, nemusíte kvůli několika lžícím kupovat celou lahev. Místo saké použijte rýžový ocet a špetku cukru.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/veprova-panenka-na-zazvoru-v-japonskem-stylu-78998








Napsat komentář