🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

O co méně je toto jídlo fotogenické, o to víc je chutné. Vepřové jazyky jsou trochu kontroverzní pochoutkou, jedni na ně nedají dopustit, druzí by je nepozřeli za nic na světě. (Nejen) pro první skupinu mám následující recept, třeba vás inspiruje.


🍓 Ingredience

  • 3 vepřové jazyky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 5 kuliček jalovce
  • 4 kuličky celého nového
  • 3 listy bobkového listu
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 10 g
  • 1 lžička soli

Na omáčku

  • 1 kelímek smetany ke šlehání 30%
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli

K podávání

  • 4 lžičky brusinkové zavařeniny

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nejprve je třeba uvařit vepřové jazyky. Důkladně je omyjte a vložte je spolu s očištěnou mrkví, í, jednou celou cibulí, bobkovými listy, novým kořením, jalovcem, celým pepřem a lžičkou soli do tlakového hrnce. Ten doporučuji použít, jinak byste jazyky museli vařit několik hodin. Vše zalijte vodou, hrnec zaklopte a jazyky duste asi 90 minut doměkka, je-li třeba, klidně i déle.

Krok 2: Když jsou jazyky měkké, přendejte je do mísy se studenou vodou a následně je oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. sceďte, zeleninu a koření z vývaru už nebudete potřebovat.

Krok 3: Nyní je čas na omáčku. V jiném hrnci orestujte na lžíci másla najemno nasekanou druhou cibuli. Až začne zlátnout, zarestujte do ní hladkou mouku a asi 1 lžíci směsi koření na divočinu. Samozřejmě můžete použít i jednotlivé divoké koření a , ale já, ač nejsem fanda hotových kořenících směsí, tuto docela ráda používám. Vznikne jíška, kterou postupně zalévejte scezeným vývarem z jazyků, až do ideální konzistence omáčky.

Krok 4: Omáčku vařte asi 10 minut a pak do ní vlijte smetanu a přidejte nakrájené jazyky, vše ještě krátce provařte a dosolte. Můžete servírovat s brusinkovou zavařeninou.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/veprove-jazyky-na-divoko-62799




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *