🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍪 Popis
Vypadá nenápadně, ale chutná božsky! Vláčný koláč z lískových oříšků a kakaa je přirozeně bezlepkový, chutí trochu připomíná brownies a nutellu, a když ho upečete z dvojnásobné dávky ve 2 formách jako dvoupatrový dort se šlehačkou, rozhodně taky nikoho neurazí. Hotový je přitom během chvilky!
🍓 Ingredience
- 250 g mletých lískových oříšků
- 150 g cukru krupice
- 4 vejce
- 150 g másla
- 40 g holandského kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Bílky ušlehejte dotuha. Změklé máslo pak (klidně stejným šlehačem) šlehejte s cukrem a žloutky asi 5 minut do světlého krému. Vmíchejte vanilku a sůl a střídavě pak opatrně zapracujte kakao s kypřicím práškem a mletými ořechy.
Krok 2: Těsto rozetřete do pečicím papírem vyložené formy a při 170 °C pečte 30 až 40 minut, až povrch zpevní. Dávejte pozor, abyste koláč nepřesušili – může se zdát lehce nedopečený, ale po vychladnutí ještě zatuhne.
Krok 3: Po vychladnutí posypejte kakaem a sekanými lískovými oříšky či čokoládovými hoblinkami nebo třeba přelijte čokoládovou polevou a podávejte s ušlehanou smetanou, která je ke koláči přímo božská.
☕️ Poznámka
Tip: Pokud máte neloupané lískové ořechy vcelku, nejdříve je na pánvi v troubě nasucho opražte a v utěrce z nich pak oloupejte slupky.








Napsat komentář