🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 chlebíček
🍪 Popis
Dýňové pyré si klidně připravte ve větším do zásoby a zbytek zamrazte, bude se vám hodit do spousty dalších dezertů! A třeba dnešní hrníčkový chlebíček s kysanou smetanou je díky němu nejen krásně oranžový, ale i neuvěřitelně vláčný.
🍓 Ingredience
Na dýňové pyré
- 1/2 dýně hokkaido
- 2 lžíce cukru krupice
Na těsto
- 1/4 kostky másla
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 1/4 lžičky soli
- 2 vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1.5 hrnku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce holandského kakaa
- 1 hrstka čokolády na vaření
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Připravte si všechny suroviny.
Krok 2: Z dýně vydlabejte semínka a neoloupanou ji pokrájejte na kostky.
Krok 3: Posypejte cukrem a při 200 °C pečte asi 20 minut doměkka, během pečení jednou zamíchejte. Kdyby se připalovala, pokropte ji trochou vody.
Krok 4: Kousky spolu s kysanou smetanou rozmixujte na pyré.
Krok 5: Změklé máslo (čtvrtku 250 g kostky) utřete s cukrem, solí a kořením a vmíchejte vejce a pyré.
Krok 6: Přidejte prosátou mouku a sodu nebo kypřicí prášek.
Krok 7: Do těsta vmíchejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové fleky (trochu si schovejte na posypání) a polovinu rozetřete do vymazané a vysypané formy.
Krok 8: Zbytek těsta obarvěte kakaem, rozetřete na dýňovou vrstvu a těsto několikrát projeďte párátkem, abyste vytvořili lehké mramorování.
Krok 9: Posypejte zbylou čokoládou a pečte asi 40 minut při 180 °C nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a vyklopte.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/vlacny-dynovy-chlebicek-s-cokoladou-a-kysanou-smetanou-59067








Napsat komentář