🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍪 Popis
Jestli nemáte rádi nic exotického, mexické carnitas asi nebudou pro vás. Jedná se totiž o šťavnaté, v pomerančové šťávě vařené vepřové, které se podává s fazolovou pastou, avokádovým guacamole a tortillami. Carnitas znamená malá masíčka, protože maso se po uvaření natrhá na kousky a opeče dokřupava. Já ho ráda připravuji na večírky – maso si připravím předem a pak už si jen každý zabalí do placek, na co má chuť.
🍓 Ingredience
Na výpečky
- 1200 g vepřové plece
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička oregana
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 pomeranč
- 1 chilli paprička
Na fazolovou pastu frijoles refritos
- 1 hrnek fazolí
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 2 stroužky česneku
K podávání
Na guacamole
- 1 avokádo
- limetka
- sůl
- chilli
- čerstvý koriandr
- cibule
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Začněte masem, které pokrájejte na menší kusy. Nejlepší je vepřová plec neboli ramínko, případně v kombinaci s dalšími tučnějšími částmi, jako je krkovice.
Krok 2: Maso dejte spolu se solí, čerstvě mletým pepřem, oreganem, římským kmínem, nasekanou cibulí, česnekem a chilli papričkou (já dala čerstvou jalapeño, ale zvládnete to i se sušenou), šťávou z jednoho pomeranče a 250 ml vody do hrnce, přiveďte k varu a vařte doměkka. Já použila tlakový hrnec, kde stačilo 45 minut, v obyčejném počítejte zhruba dvakrát tolik. Dvěma vidličkami poté maso natrhejte na vlákna.
Krok 3: Mezitím si připravte fazolovou pastu, která se v Mexiku podává snad ke všem jídlům. Já raději než plechovky používám fazole sušené, jsou pak mnohem chutnější a zdravější. Stačí je den až dva předem namočit (a 2x denně měnit vodu), a poté v osolené vodě s bobkovým listem uvařit v tlakovém hrnci doměkka.
Krok 4: Scezené fazole (z hrnku sušených nebo jedné až dvou plechovek sterilovaných) rozmixujte a podle potřeby zřeďte trochou vody nebo tekutiny z vaření. Na troše sádla nechte zesklovatět cibuli, přidejte nasekaný česnek a po několika vteřinách i fazole. Pastu chvíli opékejte, podle chuti dosolte a podávejte teplou či studenou.
Krok 5: Nezapomeňte ani na guacamole: dobře zralé avokádo rozmačkejte nebo rozmixujte s limetkovou šťávou, solí, čerstvým nebo sušeným chilli a koriandrem dle chuti. Vmíchejte hrst najemno nasekané jarní cibulky nebo jednu šalotku a podle potřeby zřeďte trochou vody. Kdo má rád, může přidat nasekaná rajčata nebo pastu dochutit římským kmínem a prolisovaným česnekem.
Krok 6: Těsně před podáváním opečte požadované množství masa na pánvi dokřupava. Kdyby bylo moc suché, přidejte trošku oleje nebo sádla.
Krok 7: Nasucho na pánvi nebo v troubě ohřejte i placky.
Krok 8: A můžete podávat! Na placky natřete trochu fazolí, přidejte maso, avokádo, nasekanou cibulku, koriandr a zakápněte limetou. Hodí se ale i kysaná smetana, nasekané chilli a strouhaný sýr.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/vypecky-po-mexicku-stavnate-veprove-carnitas-55818








Napsat komentář