🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 30 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍪 Popis
Guláš ve sklenici je skoro stejné cestovatelské klišé jako řízek v chlebu nebo paštika, ale ruku na srdce – koho by taková sytá dobrota po celodenním výkonu nepotěšila? I v létě může být navíc po večerech chladno, takže miska kouřícího guláše přijde vážně k chuti. Vše si připravíte v pohodlí doma a na místě už jen ohřejete a přidáte čerstvý chléb.
🍓 Ingredience
Na guláš (maso může být i hovězí)
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Špek pokrájejte nadrobno, nechte pomalu vyškvařit a přihoďte k němu kostičky cibule. Opečte dozlatova. Pokud nechcete dávat špek, použijte trochu sádla.
Krok 2: Přidejte na kostky pokrájené maso a zprudka ho ze všech stran opečte. Přihoďte nasekaný česnek, obě papriky, kmín a drcený jalovec a nechte pár vteřin rozvonět. Vmíchejte protlak a asi 750 ml vody, piva či červeného vína. Osolte a povařte doměkka – v tlakovém hrnci stačí asi 50 minut, v klasickém až 90.
Krok 3: Dochuťte majoránkou a čerstvě mletým pepřem. Ještě horký guláš rozdělte do sklenic, které jste předem i s víčky propláchli v čistém dřezu nebo pekáči vroucí vodou. Ihned zavíčkujte, otočte a nechte tak vychladnout. Takto připravený guláš vydrží v chladu minimálně týden, ale pro jistotu ho můžete i hodinu při 100 °C sterilovat, druhý den proces zopakovat, a pak už si další měsíc kdykoli pochutnat!
Krok 4: Před podáváním guláš zřeďte trochou vody, ohřejte a doplňte čerstvým chlebem. Skvělým pomocníkem pro převážení jídla jsou termotašky s chladícími vložkami, které necháte doma zmrazit, aby udržovaly potraviny pěkně v chladu.
☕️ Poznámka
Místo kančího na guláš můžete dát samozřejmě i hovězí (nejlépe kližku), ale zvěřina je vlastně vždy v biokvalitě a zpravidla se nemusíte bát o mnoho výraznější chuti. Když navíc trochu zapátráte a poptáte se myslivců ve svém okolí, budete ji mít super čerstvou a ještě za velmi příznivou cenu.








Napsat komentář